maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Különleges ábécé az ételekben

 

Minden táplálék kisebb alkotóelemekből áll össze, ezeket hívjuk tápanyagoknak. Vannak a tápanyagok között olyanok, amelyekre csak egészen kis mennyiségben van szükségünk, ám a szervezet nem tudna működni nélkülük. Közéjük tartoznak a vitaminok és az ásványi anyagok.

 

A vitaminok sok feladatot látnak el, hogy szervezetünk zökkenőmentesen működhessen, például védőanyagként segítenek a betegségek elleni küzdelemben. Nagyon sokféle vitamint ismerünk.

Az A-vitamin segíti többek között a jó látásod, és főként a tejből, tejtermékekből, tojássárgájából tudod magadhoz venni.

A C-vitamin közreműködik az ínyed, a fogaid, az ínszalagjaid és a bőröd egészségének megőrzésében. Régen, amikor a matrózok a hosszú tengeri úton nem jutottak gyümölcsökhöz, a C-vitamin hiánya miatt súlyosan megbetegedtek. C-vitamin a legnagyobb mennyiségben a citrusfélékben, a bogyós gyümölcsökben és a paprikában található.

A D-vitamin szerepet játszik csontjaid felépítésében, nagy része a napsugarak hatására keletkezik a bőrödben. Fontos, hogy kiegészítsd a tested által termelt mennyiséget, mert az sokszor, általában az őszi-téli időszakban nem elegendő. A máj, a tojás és a tejtermékek tartalmazzák nagyobb mennyiségben.

 

Az ásványi anyagok a Föld anyagai, szervezeted nem tudja önmaga előállítani, így csak táplálkozással tudnak bejutni. A legfontosabb ásványi anyagok közé tartozik a kalcium, amely nélkül nem tudna erős csontod nőni. A tej és a tejtermékek különösen gazdagok kalciumban, így ezeket minden nap szükséges fogyasztanod.

 

Az ásványi anyagok közül érdemes még ismerned a nátriumot, amely a só fő összetevője, a magnéziumot, valamint a káliumot, amelyek a gabonafélékben, zöldségekben, gyümölcsökben találhatóak, és mind szükségesek az izmod, a csontjaid, illetve a szíved működéséhez.

 

A vas egy különleges ásványi anyag, hisz a vér képzéséhez, az oxigén szállításához szükséges. A vörös húsokban nagyobb mennyiségben található, de néhány zöld növény, mint a sóska vagy a spenót is büszkélkedhet vele.

 

Számos egyéb vitamin és ásványi anyag tüsténkedik azért, hogy nap mint nap jó formában legyél. Ahhoz, hogy mindegyik bejusson a szervezetedbe, nagyon fontos, hogy változatosan táplálkozz, hisz nincs olyan étel, amely valamennyit tartalmazná. Ne feledd! Ha változatosan eszel, egészséges leszel!

 

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png