utazdbannerfekvo.png
utazdbannerfekvo.png

A hálózat veszélyei

Az üzenetküldő rendszerek és közösségi oldalak hálózatában sok ember vesz körül. Valaki a barátod, valakit még nem ismersz. Közöttük lehetnek olyanok is, akik ártani próbálnak neked. Ezt sokféleképpen megtehetik, ezért jó, ha ismered a módszereiket és azokat a trükköket is, amelyekkel elkerülheted vagy megelőzheted a bajt.

Kaphatsz bántó vagy sértő üzeneteket, megjegyzéseket. A küldőjük azt élvezi, hogy ez idegesít, zavar téged, ezért ne válaszolj neki! Ha nem látja a hatást, akkor nem éri el a célját, és egy idő után elveszti az érdeklődését irántad. Ha ismered a nevét, zárd ki, tiltsd le az oldaladról.

Hogyan előzheted meg ezt? Ne adj támadási felületet!

A magánéleted ne legyen nyitott könyv! Mindig gondold meg, hogy mit és hogyan osztasz meg a közösségi oldalakon. Olyan tartalmakat ne tegyél nyilvánossá, amelyek kellemetlen helyzetbe hozhatnak, vagy amelyekről nem akarod, hogy mindenki lássa őket. Használd a beállításokat, hogy a megosztásaidat valóban csak azok lássák, akikre tartoznak.

Az egyszerű csúfolódásból, heccből akkor lesz bűncselekmény, ha a zaklató üzenetek küldője nem azonosítható, vagy az üzenetek megfélemlítő, szexuális tartalmúak.

Mindig mentsd el az üzeneteket, mert ezek bizonyítékok, és kérj segítséget: szólj a szüleidnek, és értesítsd az oldal üzemeltetőit az esetről.

Ha a zaklató hozzáférést szerez az e-mail fiókodhoz vagy közösségi oldaladhoz, akkor használhatja, módosíthatja vagy ellophatja annak tartalmát. A zaklatásnak ez a formája lehet nyilvánvaló, sokszor pedig nehéz észrevenni, de a legnagyobb károkat ez okozhatja. Súlyos bűncselekménynek számít.

Hogyan előzheted meg? Vigyázz, milyen kódokat használsz.

A hozzáférési kódjaid ne legyenek egyszerűen kitalálhatók! Ne használj neveket, évszámokat, ne ugyanazt a kódot alkalmazd a különböző oldalakhoz, és időnként cseréld is ezeket.

A virtuális világban legalább annyira fontos a biztonság, mint a valós életben. Légy körültekintő és figyelj a személyes védelmedre. Ha ennek ellenére is történik valami, ne felejtsd el, hogy nem vagy egyedül.

utazdbannerfekvo.png
utazdbannerfekvo.png