maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Edd magad okosra!

Tudtad, hogy az eredményes tanuláshoz az sem mindegy, hogy milyen az étrended? Érdemes néhány dologra jobban odafigyelned, hogy könnyebben tanulj, és jobban vágjon az eszed. Ráadásul, ha jól és jókat eszel-iszol, az kihat az egész testedre is.

Egyél rendszeresen, ne hagyj ki étkezéseket!

A reggeli megfelelő energialöketet ad egy jó nap indulásához. A kihagyása rontja a problémamegoldó képességet, a rövid távú memóriát és a figyelmet is, pedig ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy jól teljesíts az iskolában.

De nem mindegy az sem, hogy mit reggelizel.

A szellemi fittséghez a megfelelő mennyiségű szénhidrát elfogyasztása is hozzájárul, mivel a lebontásuk során keletkező glükóz jelenti az agy legfontosabb energiaforrását.
Ezen kívül számos olyan tápanyagot ismerünk, amelyeknek kiemelten fontos szerep jut a megfelelő agyműködésben. Ezért is fontos a vegyes és sokoldalú étrend, amely biztosítja az agyad számára különösen fontos tápanyagokat.

ANTIOXIDÁNSOK
Az egyes vitaminok antioxidáns, gyulladásgátló hatásuknak köszönhetően megvédik az idegsejteket az őket érő káros hatásoktól.

  • E-VITAMIN - forrásai: növényi olajok, például a napraforgó-, olíva- vagy kukoricaolaj, továbbá a diófélék, olajos magvak.
  • C-VITAMIN - forrásai: déli gyümölcsök, mint például a narancs, a citrom vagy a kivi, a bogyós gyümölcsök, például az eper, az áfonya, a szeder, a zöldségek közül például a káposztafélék vagy a paprika is.
  • KAROTENOIDOK - forrásai: a zöld leveles és a színes zöldségek, gyümölcsök.
  • POLIFENOLOK - forrásai: zöldségek, gyümölcsök, kakaó, fekete csokoládé, zöld tea.
  • SZELÉN - forrásai: a gabonák, a hüvelyesek és a húsok.

  • B-VITAMINOK
    A B-vitaminok számos sejtszintű folyamaton keresztül befolyásolják az idegrendszer fejlődését és működését. Forrás: gabonák, húsok, hüvelyesek, tej, tejtermékek.

    Szükség van bizonyos nyomelemekre is, hogy ne legyél mindig fáradt és jól fogjon az agyad.

  • CINK - forrásai: húsok, máj, tojás.
  • VAS - forrásai: húsok, máj.
  • JÓD - forrásai: jódozott só, jódtartalmú ásványvíz, tengeri halak, tej, tejtermékek.

  • TELÍTETLEN ZSÍRSAVAK
    A telítetlen zsírsavaknak fontos szerepe van az idegsejtjeid táplálásában, „kipárnázásában”.
    Fő források: a tengeri halak és egyéb tengeri élőlények, mint a rákok, kagylók, algák.
    Ezek közül is leginkább a zsírosabb halak bővelkednek ezekben a tápanyagokban, mint amilyen a lazac, a makréla, a szardínia, a hering vagy éppen a tonhal. Emellett: a dió-, repce-, lenmagolaj és ezek a magok is.

    Ha úgy érzed, nem fog eléggé az agyad, nehezen megy a tanulás, azt az éhség és a nem megfelelő étrend mellett a szomjúság is okozhatja. Legyen nálad mindig víz, cukormentes tea vagy limonádé, az agyad is hálás lesz érte!

    maketusz_fekvo_banner.png
    maketusz_fekvo_banner.png