Súgó_old

Kedves Látogató!

 

Örömmel üdvözölünk az OkosDoboz oldalán. Az OkosDoboz egy játék alapú készség és képességfejlesztő digitális taneszköz általános iskolás gyermekek számára.

 

A személyes oldalad megtekintéséhez, az elért eredményeid mentéséhez regisztrálnod kell. Ezt a regisztráció gombra kattintva teheted meg. Regisztrációhoz személyes adataidat, felhasználónevedet és egy jelszót is meg kell adnod. Fontos, hogy pontosan töltsd ki az adatokat! Amennyiben már van Microsoft, Google vagy Facebook azonosítód, akkor annak használatával is regisztrálhatsz az oldalon. Ekkor eredményeid eltárolódnak, százalékos értékelés jelzi a teljesítményed.

 

A Hogyan működik? rovat kisfilmeken keresztül, lépésről lépésre megmutatja, hogyan célszerű használni az OkosDobozt, mire érdemes figyelned, milyen lehetőségeid vannak a gyakorlásra, tudásod és képességeid felmérése és fejlesztésére.

 

Az OkosDoboz oldalon 3 féle tartalmat találsz:

  • - Feladatsorok - az iskolai tananyaghoz kapcsolódó feladatokat oldhatsz meg.
  • - Játékok - felmérheted és fejlesztheted gondolkodási képességeidet.
  • - Videók – az iskolai tananyaghoz kapcsolódó oktató videókat nézhetsz meg.

 

Főoldal

 

A Főoldal felső sorában választhatod ki, hogy alsó vagy felsős feladatokat nézel meg vagy megtekinted az aktuálisan ajánlott játékokat, videókat.

 

Az oldalon található mátrixban egy évfolyam adott tananyagához illeszkedő játékos feladatokat találsz. Minden évfolyamot más-más színnel jelöltünk. A kék színű sorban az elsősök feladatai sorakoznak, a lilában a másodikosoknak szóló feladatok, és így tovább.

A tantárgyak saját oszlopot kaptak. Például az első oszlopban a magyar irodalomhoz tartozó feladatokat találhatod, ezt követi a magyar nyelv és a többi tantárgy.

Felül válthatsz az alsó és a felső évfolyamos osztályok között. A feladatok kétféle módban használhatóak: Gyakorló vagy Tudáspróba módban.

Amennyiben a mátrixban az adott osztályra vagy tantárgyra (pl. 2. osztály vagy Matematika) kattintasz, a kategória összes feladatát megtalálod további szűrés nélkül, tehát nem csak a mátrixon belüli „kereszteződések” tartalmazzák a feladatokat.

Az oldal a Gyakorló funkcióval indul. Ha a mátrix fölé viszed az egeret, láthatod, hogy az adott helyen mennyi feladat áll rendelkezésedre. Erre kattintva, a feladat kereső oldalra jutsz, ahol már az adott szempontnak (osztály és/vagy tantárgy) megfelelő összes feladat megjelenik egy-egy kis képpel, amely tartalmazza a feladat nevét, rövid leírását.

 

Minden tartalmat elérhetsz menüpontokból is:

  • - Személyes oldal
  • - Gyakorlás
  • - Tudáspróba
  • - Játékok
  • - Videók

 

A honlap tartalmai között a jobb felső sarokban található szabadszavas kereső segítségével is böngészhetsz.

A bal felső sarokban lévő OkosDoboz logóra kattintással térhetsz vissza bárhonnan a főoldalra.

 

Feladatsorok

A feladatsorok az iskolai tananyaghoz kapcsolódó feladatok. Ezekkel tantárgyi tudásodat mélyítheted el, vagy gyarapíthatod ismereteidet. A feladatsorokat a nyitó oldali mátrixból és a Gyakorlás menüpontból is elérheted. Közöttük a kereső segítségével válogathatsz.

A feladatokhoz minden esetben tartozik a diákoknak, illetve a tanároknak szóló leírás, mely kérdéses esetekben segít a feladatok értelmezésében, illetve javaslatokat fogalmaz meg azok felhasználására.

Minden feladatsorban 6 különböző tartalmú feladatot találsz. Egy feladatsor elvégzése után eredményedet %-ban mutatjuk meg.

Amint elkezdted megoldani a feladatokat, a menüben megjelenik az Ellenőrzés gomb. Ha erre kattintasz, láthatod, hogy helyes-e a válaszod. A legtöbb feladványnál ekkor még van lehetőséged a javításra az Újra gombra kattintással (pl. az elemeket át- vagy visszahelyezheted a halmazba, vagy felülírhatod a korábbi megoldásodat).

Az Ellenőrzés gombra kattintáskor megjelenik a Megoldás gomb is. Ezzel tudod megnézni a helyes megoldást és azt is láthatod, hogy mi az, amit te nem jól adtál meg a feladatban. Itt már nincs lehetőséged javítani és módosítani a korábban megadottakon. A Megoldás gombra kattintás után a Tovább gomb jelenik meg, amivel a soron következő feladathoz lépsz.

A feladatsor alatt találod azokat a tartalmakat, melyek szorosan kapcsolódnak az adott témához. Minden feladatsort értékelhetsz is, valamint megtekintheted mások értékelésének átlagát.

 

 

Tudáspróba

Tudáspróba funkcióban tesztelheted az eddigi ismereteidet, a különböző témakörökben tanultakat. Ehhez csak a mátrix bal sarkában lévő Gyakorlásról a Tudáspróbára váltó gombra kell kattintanod. A tudáspróba módban, a mátrixon belüli kattintással az adott kategória (pl. matematika 3.osztály) feladatai sorba jönnek fel, mindegyik feladatsorból 1-1 feladatot tetszőlegesen kiválasztva. Ha Tudáspróba módban a mátrixban az adott osztályra vagy tantárgyra (pl. 2. osztály vagy Matematika) kattintasz, a kategória összes feladatsorából választ ki neked a rendszer tetszőleges feladatokat. Ennek eredményét százalékos értékelésben kapod meg a feladatsor végén.

Tudáspróba módban az Ellenőrzés gombra kattintás előtt van lehetőséged arra, hogy bármit javíts vagy módosíts a feladat megoldásában. Ha az Ellenőrzés gombra rákattintasz, azonnal megmutatjuk a helyes megoldást. Ebben az esetben már nincs lehetőség javításra. A Tovább gombra kattintással tudsz továbblépni a Tudáspróba következő feladatára.

A tudáspróba feladatsorok a tantárgyak, osztályok vagy tantárgy és osztályok között váltakozva, tetszőleges sorrendben következnek egymás után, mindig egy-egy rövid feladat formájában.

 

 

Játékok

A játékok az egyes gondolkodási (kognitív) képességek felmérését és játékos fejlesztését szolgálják. Itt tesztelheted és fejlesztheted például a reakcióidődet, rövid távú emlékezetedet, téri emlékezetedet, vagy akár a kombinációs készségedet. A játékok működésének pontos leírását és a pontozást a játékok ikonjaira kattintva találod.

A játék alatt találod azokat a tartalmakat, melyek hasonló képességeket fejlesztenek. Minden feladatsort értékelhetsz is, valamint megtekintheted mások értékelésének átlagát.

 

Videók

A Videók gombra kattintva megtalálhatod az éppen aktuális videó ajánlásokat, a Videók menüpontra kattintva pedig az oldalon elérhető összes videót láthatod. Az itt található kereső segítségével választhatsz alsó és felső tagozat, ismeretterületek és témakörök között is.

Az oktató videók segítségével mélyítheted adott témakörhöz kapcsolódó ismereteidet.

Egy videót megnyitva indíthatod a lejátszást. Beállíthatod a hangerőt, leállíthatod és újra is indíthatod a videót, ha szükséges. Láthatod, hogy hány perces a videó és hogy most hol tartasz a lejátszásban.

A videók mellett találod azokat a tartalmakat, melyek az adott témához szorosan kapcsolódnak.

 

 

Személyes oldal

Az OkosDoboz oldalon regisztrált és belépett felhasználók eredményeit elmentjük és azokat mindenki saját személyes oldalán találja meg. Itt láthatod a játékokban, feladatsorokban elért eredményeidet, feladatokra, tantárgyakra lebontva is. Itt érhetőek el a játékok toplistái és az általad elért eredmények.

 

A személyes oldalad tetején mindig kiemelten találod, hogy éppen miben vagy a legjobb, mik a legjobb eredményeid a feladatokban, tudáspróbában és a játékokban.

 

A kördiagram közepére kattintva tudod változtatni személyes adataidat. Ez leginkább akkor lehet fontos, ha elköltözöl vagy más iskolába mész tanulni.

 

Megoszthatod eredményeidet barátaiddal, tanáraiddal, szüleiddel, ha a Megosztás menüben megadod az email címüket. Itt tekintheted meg azoknak az eredményeit is, akik megosztottál veled.