utazdbannerfekvo.png
utazdbannerfekvo.png

Ezeket is próbáld ki

Amikor tűz a nyári nap

Ki ne várná a szünidőt és a nyarat? Ám a napon, különösen a vízparton való sportolás és játék közben se feledkezz meg azonban arról, hogy védd a testedet a nap sugaraitól.
Érdemes már reggel gondolnod a fényvédelemre.

Fényvédelem
A nap nemcsak látható fényt bocsát ki, hanem a szemünk által nem érzékelhető, ibolyán túli sugarakat is. Ezen sugarak hatására a bőrben levő festékanyag megszaporodik), bőrünk sötétebbé válik. De nemcsak a barnulás írható az UV-sugarak számlájára. A leégés, a bőr öregedése, ráncosodása és bizonyos típusú bőrrákok is az ultraviola-sugárzás következményei. A gyermekkori leégés különösen kockázatos. Éppen ezért ajánlott védeni a bőrödet a túl erős napfénytől.

  • Hordj a vállaidat is fedő világos pólót, kalapot, valamint használj naptejet.
  • A szemedet is védd UV-szűrővel ellátott, jó minőségű napszemüveggel.
  • Legjobb, ha 11 és 15 óra között nem is tartózkodsz a tűző napon, hiszen ilyenkor legerősebb a sugárzás, és a meleg is kimeríthet.

  • Ha a fejet sokáig éri a tűző nap melege, fejfájás, hányinger, szédülés, láz léphet fel, ezt nevezzük napszúrásnak. A beteget hűvös sötét szobába kell fektetni kissé megemelt felsőtesttel. Fájdalom és lázcsillapító adható, és hasznos lehet egy kis hideg borogatás a tarkóra. Hogy a napszúrást megelőzd, a tűző napon mindig legyen rajtad kalap vagy sapka, de lehetőleg vonulj inkább árnyékba.

    Figyelj oda a bőséges folyadékfogyasztásra is ), és ha nagy étvágyad nincs is, legalább egy kis rágcsálnivalót ropogtass. Amikor ugyanis az izzadással elveszített vizet és sót elfelejtjük pótolni), a szervezet só- és vízháztartása felborul.

    A hőkimerülést láz, verejtékezés, szomjazás, látászavar, izomgörcsök, szapora pulzus jellemzi. Súlyos esetben eszméletvesztés is bekövetkezhet, ilyenkor hőgutáról beszélünk. Mindenképpen orvost vagy mentőt kell hívni, de addig is fektesd le és borogasd vizes ruhával a beteget.

    Ha este ráeszmélsz, hogy a bőröd fájdalmas, vörös, esetleg hólyagok is vannak rajta, akkor leégtél. Használj kifejezetten égés kezelésére szolgáló készítményt, ne kenj rá tejfölt, vajat és semmiféle egyéb élelmiszert vagy kozmetikumot. Hűtheted a fájdalmas területet hideg vizes borogatással is.

    Ne menj addig újra a napra, míg meg nem gyógyul a bőröd, és legközelebb figyelj jobban a napégés elleni védelemre!

    utazdbannerfekvo.png
    utazdbannerfekvo.png