maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

A haverok befolyása

Barátkozni jó dolog. Jó érzés tudni, hogy hasonlítunk valamiben, van bennünk valami közös.
Az önelfogadást segíti, ha tudod, hogy a másiknak is tetszik az, ami neked, ha ő is hasonlóan gondolkozik, mint te. Biztonságot nyújt az együvé tartozás érzése.
De időnként nehéz, olykor veszélyes is lehet egy baráti csoporthoz tartozni.

Képzelj el egy helyzetet, amikor te valamiről mást gondolsz, mint a többség!
Előfordult már, hogy nem értetted a matekpéldát, de nem szóltál a tanárnak? Nem akartad, hogy furcsán nézzenek rád, amiért egyedül te nem érted?
Vagy az összes haverod benne volt valamiben, amit te butaságnak gondoltál, mégis belementél?

Időnként nehéz vállalni, ha más a véleményünk, mint a többségé. Nagy lehet a nyomás, hogy a viselkedésedet, nézeteidet, érzéseidet a többiekéhez igazítsd, hiszen vágysz rá, hogy elfogadjanak, támogassanak. Ezt a hatást hívjuk csoporthoz igazodásnak, konformitásnak.
Ez a hatás sokkal erősebb, mint gondolnád. Kilógni a sorból nem könnyű. Középpontba kerülhetsz, jobban figyelnek vagy furcsán nézhetnek rád, netán ki is nevethetnek.

Pedig könnyen lehet, hogy mások sem értették a matekpéldát, de ugyanúgy nem mertek szólni, mint te. Vagy több másik haverod sem ért egyet a hangadóval, de ők sem akarnak kilógni.

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy valaki négyszemközt vállalja, hogy mást gondol, de a csoport előtt nem.
Vállald bátran, hogy más a véleményed!

Bízz benne, hogy megértik majd a többiek. Biztos, hogy olyanokkal akarsz barátkozni, akik nem fogadják el, ha te valamiről másként gondolkodsz, mint ők?

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png