Cseppkőbarlang panaszokkal

A vesékben kiválasztódó vizelet vizet és oldott anyagokat tartalmaz. Ha valami miatt az oldott anyagok mennyisége nő, a vesemedencében kiválhatnak és homokszerű anyagot vagy köveket formálnak. Ezt vesekőnek nevezzük.

A vesekő viszonylag gyakori betegség. Nem feltétlenül okoz tünetet: legtöbbször akkor veszik észre, ha egy kő elindul a veséből kifelé. A vesemedence viszonylag tág, a fala is rugalmas, de a kivezető húgyvezeték már szűk, a rajta áthaladó kő el is akadhat. Ilyenkor a húgyvezeték simaizomfala görcsösen igyekszik továbbítani az akadályt, és ez rohamokban jelentkező, görcsös, a húgyhólyag felé, illetve oldalra sugárzó fájdalommal jár.

A kő megsértheti a húgyvezeték falát, ezt a véres vizelet jelzi. Ha a kő részben vagy teljesen elzárja a vizelet útját, az a vesék károsodásához vezethet.

A veseköves roham során görcsoldókkal, bőséges folyadékfogyasztással lehet segíteni a kő távozását, de sajnos gyakran orvosi segítségre is szükség van, mert a vesegörcs nagyon erős fájdalommal jár. A beteg egészen lesápadhat, izzadhat, hányhat.

Ha fény derült a kő vagy kövek jelenlétére, fontos felmérni, hogy mekkora eséllyel indul el a vesemedencéből, és mekkora eséllyel fog viszonylag panaszmentesen távozni. Szükség lehet arra is, hogy a köveket még a vesemedencében olyan apróra összetörjék, hogy könnyen kisodródhassanak a vizelettel. Ehhez ultrahanghullámokat használnak, vagy egy sebészi metszésen keresztül törik össze őket.
Ritkán arra is szükség lehet, hogy a követ közvetlenül a veséből operálják ki.
Vannak olyan családok, ahol gyakoribb a vesekövesség, illetve egyes betegségek is hajlamosítanak rá. Az biztos, hogy az elégtelen folyadékbevitel növeli a vesekövek kialakulásának esélyét, hiszen a sűrűbb vizeletből könnyebben kiválnak az oldott anyagok.

Te se felejts el eleget inni!