Így ülj helyesen

Szia! Egy pillanatra figyelj most magadra. Hogyan ülsz vajon a számítógép előtt? Előre tolod a nyakad? Felhúzod a vállad? Hol támasztod meg a könyöködet? Talán nem is gondolnád, de rendkívül fontos, hogy helyesen ülj, amikor tanulsz vagy dolgozol.

Így ülj helyesen

Az állandó ülés bizonyos izomcsoportokat folyamatos feszülésben, másokat ellazult állapotban tart. Ez nem tesz jót a gerincnek és az ízületeknek sem. Sokszor aprónak tűnő változtatások is nagyon sokat jelentenek az egészséged megőrzése érdekében, de a munkád, tanulásod hatékonyságában is.

Mire figyelj?

Az íróasztalodnak legyen jó a megvilágítása. A szék háttámlája kövesse a gerinced ívét, felső széle a lapockád közepéig érjen. Jó, ha a széknek van karfája, hogy a könyöködet meg tudd támasztani. Úgy állítsd be a szék magasságát, hogy ülő helyzetben a talpaid leérjenek a talajra. Az asztal lapjának viszont a könyököd magasságában kell lennie. Ha így nem ér le a lábad, akkor legyen lábtartód. A térdeid lazán, vállszélességben legyenek. Figyelj arra, hogy ne görbülj meg, és ne húzd fel a vállaid. Az álladat ne told előre, vagyis a nyakad legyen függőleges. Ha számítógépen kell dolgoznod, a monitor a szemedtől 50-80 cm távolságban, a felső széle pedig a szemmagasságtól néhány cm-rel lejjebb helyezkedjen el. Az egér az alkarod vonalába essen. 30 percenként tarts szünetet, végezz néhány nyújtó-feszítő gyakorlatot vagy menj el sportolni. Kipróbálhatod azt is, hogy időnként állva gépezel.

Persze nemcsak az íróasztalnál ülünk sokat. Korlátozd a tévénézést néhány előre kiválasztott műsorra, és amikor a kanapén vagy fotelben ülsz, helyezz párnát a derekad mögé.

A telefon leszegett fejjel vagy hanyatt fekve való nyomkodása a karodban is zsibbadást, fájdalmat okozhat. Chatelés helyett találkozz inkább a barátaiddal!A rendszeres sportolás rengeteget javít az izmok állapotán. Találd meg a neked megfelelő sportot, és végezd is rendszeresen!

Ha ezeket az apró változtatásokat megvalósítod, úgy érzed majd, hogy megtáltosodtál.

Szeretném, ha jól fogna az agyam

Négy megfelelő részből összeállítható egy turbóagy. Válaszd ki a részeket, majd húzd a helyükre!

Izomműködés szobrokkal

Találd ki, hogy a mozdulatok, mozgásformák melyik izmot működtetik, illetve erősítik!

Marsjáró robotok

A Mars-expedíció utolsó megmaradt ember tagja vagy, a humanoid robotok pedig valahogy nem működnek.

Sportoljak? Miért?

A sport és a mozgás fotnossága az egészséges életmód kialakításában

Úgy állsz, mint egy kérdőjel

A hanyagtartás következményei, a helyes testtartás kialakítása

Az edzés veszélyei

A leggyakoribb sportsérülések, valamint ezek megelőzése és kezelése