Mennyi az annyi

Az erekben mérhető nyomás állandó változása segíti a szervezetet abban, hogy mindig a lehető leghatékonyabban működjön. Másként kell működnie a keringési rendszernek nyugalomban, heverészve, mint sportolás közben.

A magasabb vérnyomásérték is testünk alkalmazkodása a környezeti terheléshez, de ha hosszú távon fennáll, akkor rontja a szervek működését. Az erek fala sérül a megnövekedett nyomástól. Először a vékony falú, kis átmérőjű érszakaszok károsodnak, ezért leghamarabb az agy, a vese, a szem erein lehet észrevenni a magas vérnyomás okozta változást. Ugyanakkor a vért keringető pumpának is pluszmunkát jelent.

Egyáltalán mitől megy fel valakinek a vérnyomása?

Átmenetileg emeli a vérnyomást a stressz, a fizikai aktivitás vagy éppen egy csésze kávé, egy üveg energiaital. A túlzott sóbevitel sok vizet tart vissza az erekben, ez a többletfolyadék is emeli a vérnyomást.
Az idősebb korban kialakuló érelmeszesedés merevvé teszi a csövek falát, amely szintén magas vérnyomást tarthat fenn.
Fiatalkorban azonban más betegséget kell keresni: a szív, a vese, az erek vagy éppen a mellékvese betegsége is okozhat magas vérnyomást.

Honnan tudjuk, hogy mekkora a vérnyomás?

Az artériás vérnyomás a karon vagy a csuklón könnyen mérhető: a végtagot egy mandzsettával addig szorítjuk, amíg a vizsgált artériában leáll a vér áramlása, majd a nyomást csökkentve megfigyeljük, hogy mikor jön újra mozgásba a folyadék.
A mandzsetta nyomását régen egy üvegcsőben levő higanyoszlop súlyával modellezték, ezért a vérnyomás értékeket higanymilliméterben szokták megadni, és nem a nyomás hagyományos mértékegységeivel. Ez, amíg nem űrhajósok vérnyomását mérjük, nem is fog gondot jelenteni a hétköznapjainkban.

A mérés eredménye két szám: az első magasabb, a második alacsonyabb.
Az első értéket szisztolésnak nevezik, mert ezt a nyomást akkor éri el az érben a vér, amikor a szív összehúzódik.
Az alacsonyabb érték a diasztolés, ez a szív elernyedésekor mérhető.
Az automata vérnyomásmérők a pulzust is megszámolják mérés közben, így egy harmadik számot is kiírnak.

Akinek kórosan magas a vérnyomása, azzal mindenképp foglalkozni kell, akár idős, akár fiatal. Ha valamilyen betegség van a háttérben, azt kezelni szükséges, ha nincs ilyen, akkor a vérnyomást gyógyszerekkel olyan szintre kell csökkenteni, amely az erek és a szív szempontjából is optimális.