maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Mit sportoljak?

Biztosan elgondolkodtál már azon, hogy mi lehet az ideális mozgásforma a számodra, milyen sportágban tudnál kiteljesedni. Ha kíváncsi vagy rá, akár szakemberek is tudnak segíteni a választásban.

Sportantropometria
Az antropometriai vizsgálat alkalmas arra, hogy speciális mérőeszközökkel feltérképezzék a testalkatot, csontozatot, meghatározzák a várható testmagasságot. Az élettani funkciók vizsgálata során a szívműködést, légzést, keringést figyelik.

Öröklött tulajdonságok
A genetikai adottságok ismerete fontos a versenysportban, mert a nem megfelelő sportágválasztás sikertelenséghez vezethet, és gyakrabban fordulhat elő túlterhelés, sérülés.

Lelki alkat
A testi adottságaid megismerése mellett fontos, hogy a belső tulajdonságaiddal is tisztában legyél. Mennyire vagy szorgalmas, kitartó? Képes vagy együttműködni a társaiddal? Visszahúzódó, esetleg harsány, bandavezértípus vagy? Ezek megválaszolásához önismeretre lesz szükséged.

Érdeklődési kör
Gondolkodj el azon, milyen mozgásforma okoz örömet számodra. A barátaid, szüleid véleménye mellett a sportági bemutatók is segítenek a választásban.

Elérhetőség
Lehetőségeidet némiképp behatárolja, hogy milyen sportág érhető el a közeledben. Nem véletlen, hogy Magyarország nem bővelkedik síugró bajnokokban, ugyanakkor eredményes a kajak-kenu területén.

Gondold át azt is, mennyi utazás fér bele az idődbe. Nem feltétlenül éri meg a fél életedet edzésekre járva buszon, vonaton tölteni.

Akár hobbisportoló maradsz, akár versenysportoló válik belőled, a testalkatodnak és a személyiségednek megfelelő mozgásforma kiválasztásával sok sikerélményben lehet részed.

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png