maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Mozdulj meg!

Húz a gép, húz az ágy, vagy éppen rengeteget tanulsz?

A túl sok ücsörgés és a rendszeres mozgás hiánya káros következményekkel jár.

A legelső és leggyakoribb tünet a testsúly növekedése. Hízáskor a zsírsejtek mérete és száma is növekedhet. A gyermekkori elhízás azért veszélyes, mert kamaszkorunkra alakul ki a zsírsejtek száma, és később, ha fogyókúrázol, a sejtek összezsugorodnak ugyan, de a számukat már nem tudod csökkenteni, így nehezebb elérni és megtartani az optimális testsúlyt.

A túlsúly aztán az évek, évtizedek alatt súlyos betegségek kialakulásához vezet. Magas vérnyomást, cukorbetegséget, magas vérzsírszintet okoz. Megnő a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a daganatos megbetegedések kockázata. A túlsúlyosak immunrendszere kevésbé tud ellenállni a kórokozóknak, gyakrabban betegszenek meg, a térdeik, lábaik fájnak a fokozott terhelés miatt.

A mozgásszegény életmód akkor is káros, ha nem jár együtt elhízással. Ha a hát- és törzsizmaid nem elég erősek, az rossz tartáshoz, porckopáshoz vezethet. Mivel a csúcscsonttömeg fiatal felnőttkorra alakul ki, aki ilyenkor nem mozog, később hajlamosabb lesz a csontritkulásra.

A tespedés a keringésedre sincs jó hatással. Ha nem mozogsz eleget, a szervezeted energiatakarékos üzemmódba kapcsol, ezért vérkeringésed lelassul, fáradékony leszel.

De nemcsak a betegségek megelőzése érdekében érdemes mozogni: a sportolás során levezetheted a stresszt, a felszabaduló boldogsághormonok pedig feldobják a napodat.

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png