maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Ne legyél besózva!

 

Az ételeink ízesítésére használt , vagyis a konyhasó kémiai nevén nátrium-klorid. A só az öt alapíz egyike, és egyben fontos fűszer is. Ízfokozó hatása révén még az édességeket is finomabbnak találod egy csipetnyi sótól.

 

A nátrium nélkülözhetetlen az izom- és idegműködéshez, valamint a vérnyomás szabályozásához. Körülbelül 2 gramm nátriumra van szükséged naponta, ez 5 gramm konyhasónak felel meg.

 

Ha a szervezeted nátriumot veszít, akkor nő a nátriumszükségleted, például hányás, hasmenés miatt vagy erőteljes izzadás során. Ilyenkor pótolnunk kell a sót rágcsálnivalókkal, izotóniás italokkal.

 

Ha viszont túl sok sós élelmiszert eszel, megnő a véred nátriumszintje. A nátrium vízvisszatartó tulajdonsága révén emiatt a szívednek egyre nagyobb vérmennyiséget kell pumpálnia a szervezetedben. Ez hosszú távon betegségekhez is vezethet, így akár magas vérnyomás, érelmeszesedés, érszűkület is kialakulhat. Jobb ezeket megelőzni, ha teheted, kerüld a túl sós élelmiszerek fogyasztását!

 

Sóforrások

 

Az étrendedben található nátriumnak csupán egytizede származik a nyersanyagok természetes nátriumtartalmából, 15%-a az ételkészítéshez felhasznált vagy a készételhez adott sóból, míg a maradék 75% az élelmiszeripari feldolgozás során kerül bele a termékekbe. Emiatt már akkor is jóval több nátriumot eszel a szükségesnél, ha egyáltalán nem is sózod meg az ételeidet. A boltban vásárolt vagy a menzán, étteremben, büfében megevett ételek sótartalmát sajnos nem tudod befolyásolni.

 

  • Használjatok otthon kevesebb sót és sótartalmú ételízesítőt a sütés-főzés során!

  • Próbálj ki friss és szárított fűszereket az ízesítéshez!

  • Ne sózd meg kóstolás nélkül, automatikusan az ételt!

  • Vásárlás során pedig nézd meg a címkén a nátriumtartalmat is!

 

Nem kell sótlanul, íztelenül enned, de egy kis odafigyeléssel biztosíthatod, hogy miközben finomakat eszel, az egészségedről is gondoskodsz.

 

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png