Nem kell mindig pörögni

A kávé a világon az egyik legnépszerűbb ital.
Sok helyen hozzá tartozik egy hangulatos beszélgetéshez, mások azért isszák, hogy felébredjenek tőle. A kávén kívül azonban más italok, élelmiszerek is tartalmaznak koffeint.

Ez a közkedvelt növényi alkaloid serkenti az éberséget, növeli a szellemi kapacitást. Elnyomja ugyan a fáradtságérzetet, de ezzel megtéveszti az agyadat, hiszen nem pótolja az elegendő mennyiségű alvást! A koffein hatására átmenetileg nő a pulzus és a vérnyomás, fokozódik az anyagcsere.

A felnőttek számára a mérsékelt kávézás részese lehet az étrendnek. Ennyi még nem ártalmas, sőt, segítheti a munkát, és csökkentheti néhány betegség kockázatát is, csakúgy, mint a szintén élénkítő hatású zöld tea. Egyes állapotokban a koffein lassabban bomlik le, ezért jobban oda kell figyelni a mértékletességre.

A koffeintartalmú italok rendszeres fogyasztása hozzászokáshoz vezethet. Ilyenkor egyre nagyobb adag szükséges az éberség fenntartásához, és hiányában kellemetlen panaszok jelentkeznek.

A koffeintúladagolás komoly rosszullétet okozhat: álmatlanság, idegesség, hasmenés, hányinger, szédülés, gyors szívverés, izomremegés, hideg verejtékezés, szorongás jelzi, hogy túllőttél a célon.

Az energiaitalok felpörgető hatása a bennük található koffeinnek, az egyéb serkentő összetevőknek, valamint a nagy mennyiségű cukornak tudható be. Édes ízük miatt könnyen itatják magukat, de ez veszélyes lehet, mert a koffeintúladagolás miatt akár kórházba is kerülhetsz!
A teljesítőképességed növeléséhez nem szükséges feltétlenül effajta segítséghez folyamodnod.

Erőnlétedet és koncentrációs készségedet fokozhatod rendszeres sportolással, kikapcsolódással, és sokszor a legjobb, amit tehetsz, hogy alszol egy nagyot.