maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Nem kívánt terhesség

Elkeserítően sok az abortusz – halljuk sokszor ezt a mondatot, de vajon mit jelent?
Az abortuszt magyarul vetélésnek mondják. A fejlődésnek indult embrió vagy magzat elhal, és távozik a méh üregéből. Ez bekövetkezhet magától, emberi beavatkozás nélkül.
Ennek oka lehet az anya betegsége, a magzat rendellenessége, de sokszor ismeretlen marad. A köznyelv az abortusz szót azonban legtöbbször a művi vetélésre, vagyis a terhességmegszakításra használja, amikor az embriót vagy magzatot orvosi beavatkozással távolítják el a méhből.

Léteznek gyógyszerek, amelyek ilyen hatással rendelkeznek, de ezek jelenleg Magyarországon nem érhetőek el. Művi terhességmegszakításkor a nőgyógyász egy kisebb műtéttel a méhnyakon keresztül üríti ki a magzatot és a függelékeket a méh üregéből.

A művi vetélésnek vannak kockázatai: a műtét szövődményei károsíthatják akár a nő, akár a későbbi magzatainak egészségét. A biológiai kockázatokon túl a művi vetélésről dönteni komoly érzelmi teher is, aminek a feldolgozása egyáltalán nem könnyű.

Amikor úgy érzed, kész vagy arra, hogy szexuális életet élj, beszéld meg partnereddel is, hogy milyen fogamzásgátló módszert fogtok használni.
A védekezés nem csak a nők dolga, a nem kívánt terhesség ugyanolyan nehéz helyzetbe hoz egy férfit is. Nagy felelősséggel jár egy magzat életéről dönteni – ez a felelősség kamaszkorban még túl nagy.

Bár elsőre kínosnak érezheted, kérj tanácsot egy felnőttől, rokontól, tanártól, orvostól, kezdj beszélgetni a szexuális élet veszélyeiről, azok elkerüléséről. Minél többet tudsz, annál inkább biztonságban leszel.
Az lenne a legjobb, ha a fogamzásgátlás módszereit nem csak megismerné mindenki, de hozzá is jutna a számára legmegfelelőbbhöz.

A terhességmegszakítás testileg és lelkileg is mély nyomot hagy. Tegyél azért, hogy erre ne kerüljön sor!

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png