utazdbannerfekvo.png
utazdbannerfekvo.png

Pihenj mozgással

Biztosan tapasztaltad már, hogy a tananyag olvasása közben néha bizony elkalandoznak a gondolataid. Ez lehet néhány másodperc, de rosszabb esetben akár egészen hosszú idő is. Felidézed a suliban történteket, megtervezed a hétvégi programod, vagy azon töröd a fejed, mikor chatelhetsz végre a barátaiddal.
Ez valóban időpazarlás.

Az eredményes tanuláshoz fontos a megfelelő figyelmi szint, és az is, hogy minél tovább tudjunk egy adott dologra fókuszálni. Ezt a képességünket befolyásolják az egyéni adottságaink, az érdeklődési körünk és az aktuális állapotunk.

Fáradtság esetén a koncentráció romlik, a teljesítmény csökken. Ilyenkor az ember serkentő szerekhez folyamodhat vagy elmerülhet egyéb tevékenységben, de választhatja a regenerálódás más módját is!
Sokan úgy vélik, nem jó egy folyamatot megszakítani, azonban tanulás közben egy rövid pihenő után sokkal jobban fog az agyad.

Nagyjából 30-40 percenként iktass be egy 10 perces szünetet, és meglátod, ennek hatására lankadó figyelmed ismét éber lesz.
Fizikálisan: A keringés fokozódik, energiával töltődsz fel.
Mentálisan: Javul az agy vérkeringése, a koncentrációs szinted emelkedik.
Érzelmileg: A kialakult pozitív érzelmi állapotban örömteli lesz a tanulás.

Következzen tehát néhány ötlet a pihenő eltöltésére:

  • A tanulás során nemcsak a szellemi felfrissülés fontos, hanem az ülő testhelyzet miatt elgémberedett izmok átmozgatása is. A székeden ülve, egyenes háttal végezz fejdöntést, lassú fejkörzést, vállkörzést.
  • A hosszú, mozdulatlanul töltött idő miatt a keringésed lelassul, ezért a láb keringésének helyreállítására is fordíts figyelmet, de akár ugrókötelezz pár percet!
  • Tarts a szobádban egy felfújt léggömböt, amellyel dekázhatsz, egyérintőzhetsz. Ha van kutyád, menjetek el egy rövid sétára!

  • Bármilyen mozgásforma jó, amely kikapcsolódást nyújt a számodra. A tanulással töltött idő így kellemesebb, eredményesebb és rövidebb lesz.
    utazdbannerfekvo.png
    utazdbannerfekvo.png