maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Pulzus, pulzusmérés

A pulzus a szív percenkénti összehúzódásainak száma. Értéke születéskor 140 körül van, majd folyamatosan csökken. Egy kamasz szíve körülbelül nyolcvanat üt percenként. Egyéni pulzusunkat az életkoron kívül sok-sok tényező befolyásolja. Reggel, ébredés után a legalacsonyabb. Az ágyból kikelve, reggeli közben már magasabb egy kicsit. Egy izgalmas felelet is megemeli a számát, ám értéke mozgás közben változik igazán.

Az élsportolók már hosszú ideje figyelik pulzusukat az edzések alatt, de napjainkra a szabadidősportban is fontos szerepet kapott ez az adat.
Használhatsz pulzusmérő eszközöket, de egy kis gyakorlással és egy stopperrel magad is megszámolhatod szívverésedet.
A magasabb nyugalmi pulzus azt jelzi, hogy kimerültebb vagy, ezeken a napokon könnyű, rövidebb mozgásra van szüksége a szervezetednek. Edzés során pedig követheted, hogy a pulzusod se túl magas, se túl alacsony ne legyen, hiszen mindkettőt szeretnénk elkerülni a megfelelő terhelés érdekében. Ha ismered a számodra megfelelő pulzustartományt, a mozgás fejlesztő hatású lesz, ugyanakkor nem terheled túl a szervezetedet. Ehhez egy kis számolásra lesz szükség.

Nagy sportterhelésnél, amikor mindent beleadsz, a pulzusod elérheti a 220-at is. Ez azonban hosszú távon nem szolgálja egészségedet. A saját javasolt maximális pulzusodat úgy számolhatod ki, hogy 220-ból kivonod az életkorodat. Figyelj arra, hogy ezt az értéket ne lépd át sportolás közben!

A túl alacsony pulzusszám sem jó, hiszen ebben az esetben semmiféle fejlesztő hatást nem érsz el a mozgással.

A megfelelő pulzustartomány a maximális pulzus 60–80%-a. Az edzettséged javulásával a nyugalmi szívfrekvenciád csökkenni fog, szíved és a keringési rendszered hatékonyabban működik. A pulzus mérésével minderről visszajelzést szerezhetsz.

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png