utazdbannerfekvo.png
utazdbannerfekvo.png

Veszélyes teljesítmény

A sportolók a teljesítményük fokozására, izomerejük növelésére sokféle módszert alkalmazhatnak és alkalmaznak is, ezért néha az edzések mellett más eszközöket is bevetnek. Így például doppingszerekhez folyamodnak, hogy még nagyobb izom- és csonttömeget érjenek el, vagy éppen javítsák az izmaik oxigénellátását. Ezeknek a szereknek azonban káros mellékhatásaik is lehetnek, erre nem mindig gondolnak.

A következőkben megfigyelheted négyféle teljesítményfokozó hormon működését és mellékhatásait.

NÖVEKEDÉSI HORMON

A növekedési hormon nevű anyagot az agyalapi mirigy termeli. Gyermekkorunkban ez a hormon a csontok hossznövekedését, az izmok erősödését serkenti. A felnőttek már nem nőnek tőle tovább, ők inkább az izomerejük fokozására használják. Azt fontos tudni, hogy ez a szer egyes csontok, például az áll, az orr, a kéz- és lábujjak méretét felnőttkorban is növeli.

Ha doppingcéllal valaki a szükségesnél többet kap belőle, akkor gyermekkorban óriásnövés alakulhat ki, később csak az arc, a végtagok torzító növekedése következhet be az izmok erősödése mellett. A vérnyomás kórosan emelkedhet, romlik a felszívott cukor feldolgozása. Mivel egy olyan anyagról van szó, amely a sejtek osztódását serkenti, akár rosszindulatú daganatok is megjelenhetnek az izmosodás mellékhatásaként.

EPO

A vesében termelődik az eritropoetin vagy EPO nevű hírvivő. Ez a csontvelőben indít el vörösvértest-képzést, így segítve a vér oxigéntelítettségének fokozását. Mivel a hatalmas fizikai aktivitás alatt az izmok, a szív, a tüdő rengeteg oxigént használnak fel, így érthető, hogy egy kis extra EPO jelenléte hatásosan segíti a sportolókat.

Használatának veszélye azonban az, hogy a hemzsegő vörösvértestek nem férnek el a kiserekben, vérrögöket, dugókat alakítanak ki, amelyek aztán oxigénhiányt okoznak a szervekben. A vérnyomás is megemelkedhet az EPO hatására.

ANABOLIKUS SZTEROIDOK

A mellékvesék termelik ezt a hormont, amely talán a legismertebb doppingszer. Az anabolikus szteroidok élettani körülmények között a csontokat és az izmokat erősítik, azonban teljesítményfokozóként „túladagolva” csontritkulást okoznak.

Alkalmazásának hatására az arc teliholdszerűen kikerekedik, pattanásos lesz, a bőrön lilás, repedésszerű csíkok jelennek meg. A vérnyomás emelkedik, és a vércukorszint szabályozása is zavart szenved. A szteroidot alkalmazó sportolók agresszívvá válhatnak, sokszor nem tudják kontrollálni az indulataikat. A nők szőrösödnek, a menstruációs ciklusuk felborul, és elmarad a peteérésük is.

TESZTOSZTERON
A herében is termelődő tesztoszteron hatása igen hasonló az anabolikus szteroidokéhoz. Bár férfihormonnak ismerjük, mellékhatásként nőies

mellnövekedést, kopaszodást, meddőséget okoz.
FEHÉRJÉK

A sportolók részére ajánlás, hogy minél több fehérjét vagy más néven proteint fogyasszanak, hiszen az izmok is fehérjéből épülnek fel. Ehhez különféle készítmények állnak a rendelkezésükre: szeletek, porok, turmixalapok. A túlzott fehérjefogyasztás azonban nagyon megterheli a vesét. A károsodott vese már nem tudja megfelelően kiüríteni a folyadékot a szervezetből, így ödémás duzzanatok alakulhatnak ki. A kiválasztási rendszer hibás működése aztán más mérgezéses tüneteket is okozhat.

Fontos tudni tehát mindenkinek, aki erős, egészséges csontokra és izomzatra vágyik, hogy a rendszeres, nem eltúlzott mértékű sportolás, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő vitamin- és ásványianyag-fogyasztás a legbiztonságosabb és ezért hosszú távon a leghatékonyabb teljesítményfokozó módszer.

utazdbannerfekvo.png
utazdbannerfekvo.png