Vigyázat, törik!

Amikor megszületik egy kisbaba, nagyjából 50 cm hosszú. Óvodás korára már megvan akár egy méter is, ekkor már nem is hosszról, hanem magasságról beszélhetünk. Tizennégy évesen pedig egy méterrel is fölé tornyosulhat újszülöttkori énjének.

Ehhez a növekedéshez a csontoknak is nőniük kell, hosszukban és szélességükben is. A csontok azonban nem csak a látványos növekedési időszakokban nőnek, épülnek, de a nyugalmi állapotban is folyamatosan változnak. A gravitáció, illetve az izmok által kifejtett húzóerő hatására a csontsejtek állandóan aktívak, építik-bontják a csontszövetet. Ehhez leginkább kalciumra és a csontépítő D-vitaminra van szükségük.

A csontozat fiatal felnőttkorban tartalmazza a legtöbb építőanyagot, ilyenkor bírja legjobban a terhelést. Az ekkor elért csonttömeg a későbbi életkorban csak csökken. Ezt a folyamatot csontritkulásnak nevezik. A csontokat felépítő vázból folyamatosan fogy az építő- és szilárdítóanyag, egyre vékonyodnak a gerendák, egyre lyukacsosabb lesz a szerkezet. Ettől a váz terhelhetősége egyre csökken, egy idő után már egészen kicsi erőbehatás is megroppanthatja.

Az, hogy mennyi idő alatt csökken a csont tömege kritikus mértékűre, több mindentől függ. A nemi hormonoknak csontépítő hatása van, így azok hiánya esetén, például nőknél a változó korban, gyorsan fogynak a csontok. Egyes betegségek vagy gyógyszerek is lehetnek csontbontó hatásúak, de vannak olyan gyógyszerek is, amelyek növelik a csonttömeget, javítják a csontok állapotát.

Minél magasabb csonttömegről indul felnőttkorban a fogyás, annál lassabban éri el a csontritkulás a veszélyes mértéket. Táplálkozz minél változatosabban, hogy elegendő kalciumot vigyél be a szervezetedbe. Ősszel és télen, amikor keveset éri bőrödet a napfény, tablettával érdemes pótolni a D-vitamint.

Az izomműködésből származó terhelés erősödésre készteti a csontot, ezért a rendszeres testmozgással strapabíróbb csontokat építhetsz, felnőttkorodban pedig lassíthatod a csontfogyás mértékét!