maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Étrendünk építőkövei

 

Játsszunk egy kicsit! Hány olyan értelmes kifejezést tudnál alkotni, amelyik a TÁP szótaggal kezdődik? Három szó biztos gyorsan eszedbe jut, hiszen meghatározó részei az élőlények mindennapjainak!

 

Te is a táplálkozásod által, a táplálékokból tudod fedezni a szervezeted számára nélkülözhetetlen tápanyagokat. Az elfogyasztott ételek, italok fajtája és mennyisége határozzák meg a táplálkozásod tulajdonságait. A szervezet számára hasznosuló értéket viszont leginkább az étrend tápanyag-összetétele mutatja meg.

 

Vannak olyan tápanyagok, melyek nagyobb mennyiségben szükségesek a testünk műkődéséhez, hiszen energiát biztosítanak számunkra, ezek a makrotápanyagok: a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok. Emellett szintén fontos tápanyagaink a mikrotápanyagok, mint a vitaminok és az ásványi anyagok, amelyek jóval kisebb mennyiségben szükségesek.

 

Vegyük sorba a tápanyagokat! A szénhidrátok fő üzemanyagként biztosítják számodra az energiát, segítségükkel tudja a tested ellátni a legfőbb feladatait. Nem mindegy, hogy mikor milyen formában kerülnek a szervezetedbe! Az egyszerű szénhidrátokban gazdagabb táplálékokat akkor érdemes választani, amikor rövid időn belül szükséged van könnyen használható energiára.

Minden más esetben érdemesebb az összetett szénhidrátokban és rostokban gazdagabb forrásokat fogyasztanod. A rostdús táplálékok hosszabb ideig, fokozatosan adagolják az energiát és még a bélrendszernek is kedveznek!

 

A fehérjék is nélkülözhetetlen építőkövei a szervezetnek, fő szerepük a test fejlődésében és az izmok építésében van. A szerkezetüket alkotó egységek közül vannak olyanok, amelyeket az emberi test egyáltalán nem, vagy csak kis mennyiségben tud előállítani. Ezeket leginkább állati eredetű, teljes értékű fehérjeforrásokkal tudod fedezni. Ebből a szempontból egy-egy növényi táplálék önmagában nem teljes értékű, de többféle együtt, vegyesen fogyasztva szintén betöltheti ezt a szerepet.

 

Bizony a zsírok is létfontosságúak, de azért nem mindegy, hogy mennyit és milyen forrásból biztosítasz a szervezetednek. Az állati és növényi eredetű élelmiszerek a zsírtartalmuk összetétele alapján is jól megkülönböztethetők. A növényi táplálékok gazdagabbak a szervezet számára értékes zsírokban, de igaz ez a halakra is!

 

Beszéljünk a tápanyagok másik csoportjáról is! A vitaminok közül vannak olyanok, amik a szervezeten belül vízben oldódva, másik csoportjuk zsírban oldódva tud hasznosulni. Ahányan vannak, annyiféle a hatásuk, de kiemelhető a betegségek megelőzésében betöltött szerepük.

 

Az ásványi anyagok leginkább a csontok, a fogak, a vízháztartás, valamint a keringési rendszer egészséges fenntartásáért felelnek. A vitaminokkal együtt szinte minden táplálékunk tartalmazza őket kisebb-nagyobb mennyiségben.

 

A makro- és mikrotápanyagok szükséges mennyisége szinte kivétel nélkül biztosítható a táplálkozással. Éppen ezért, minél gazdagabb és sokszínűbb az étrended, annál inkább lesz tápláló a számodra!

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png