maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Tejjel lesz teljes az étrend?

 

Legfőbb táplálékaink között nagy csoportot köszönhetünk a tejet adó állatoknak, hazánkban jellemzően a teheneknek, juhoknak és kecskéknek. A tej és a belőle készülő tejtermékek összetétele szervezetünk számára igen tápláló, ezért meghatározó szerepük van az étrendben.

 

Ma már jellemzően nem a kézzel fejt, friss tej kerül otthon az asztalra, hanem annak tejüzemekben előállított, palackozott vagy dobozos változata, ami hosszabb ideig is fogyasztható.

 

A tejből különböző módon készülő termékek közül a sajtok kínálata a legbőségesebb, de szintén közkedvelt és sokféleképpen fogyaszthatjuk a túrót is. Külön csoportot alkotnak az úgynevezett savanyított tejtermékek, mint a joghurtok, a tejföl és a kefir. Emellett a tejszín, a vaj és a vajkrémek is ebbe az élelmiszercsoportba tartoznak.

 

De vajon hogyan és mivel járulnak hozzá az étrendünk teljességéhez? Egyrészt a szervezet számára értékes fehérjéket tartalmaznak, emellett energiát adó tejcukrot és zsírokat is. Másrészt leginkább a fogak, a csontok és az izmok fejlődéséhez, egészségéhez nélkülözhetetlen kalcium legfőbb forrásai. Nemcsak nagy mennyiségben, hanem olyan formában tartalmazzák ezeket a fontos tápanyagokat, amelyeket a testünk könnyen fel is tud használni hasznos építőkövekként!

 

Hogy milyen ételek és italok összetevőjeként találkozhatunk velük a mindennapokban? Nézzük csak: egy finom kakaó reggelire, egy pohár joghurt tízóraira, túrós tészta ebédre, tejes gyümölcsturmix uzsonnára, sajtos szendvics vacsorára. Mindegyikben ott rejlik a tej vagy valamilyen tejtermék!

Persze nem szükséges, hogy minden étkezés tartalmazza őket, de naponta legalább 3 alkalommal érdemes fogyasztani tejet vagy tejterméket valamilyen formában!

 

Van pár tulajdonság, ami megkülönbözteti az egy termékcsaládba tartozókat. Ilyen például a zsírtartalmuk, amelyet jól láthatóan mutat az élelmiszer címkéje, sok esetben a piros színűcsomagolás a magasabb, a kék színű az alacsonyabb zsírtartalomra utal. A készen kapható tejes italok, a gyümölcsjoghurtok, vagy a krémtúrók, pudingok általában cukor hozzáadásával készülnek, így ezeket ritkábban, édességként ajánlott fogyasztani.

 

Tejjel, tejtermékekkel tehát teljes lehet az étrend!

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png