kulhoni_regiok_970x90.gif
kulhoni_regiok_970x90.gif

Étrendünk alapja

 

Napi menünket el sem tudjuk képzelni kenyér, tészta, rizs nélkül. Ez nem is csoda, hiszen ősidők óta ezek az élelmiszerek alkotják a táplálkozásunk alapját.

 

A búza, rozs, zab, rizs, köles, illetve az ezekből készült kenyerek, péksütemények, tésztafélék mind a gabonafélékhez tartoznak. Ebbe a csoportba szoktuk sorolni a burgonyát is, mert bár nem gabona, de összetételében nagyon hasonlít rájuk.

Legfőbb tápanyaguk a szénhidrátok, amelyek többek között az energiát adják a szervezetednek ahhoz, hogy nap mint nap tudj tanulni, mozogni, játszani. Ezen kívül sok más hasznos vitaminban és ásványi anyagban is gazdagok. Emiatt az ebbe a csoportba tartozó élelmiszereknek minden főétkezésedben, illetve gyakran a tízóraiban, uzsonnában is helyet kellene kapniuk.

 

A gabonafélék közül is vannak egészségesebb fajták, amelyeket teljes értékű gabonaként vagy teljes kiőrlésű lisztként, kenyérféleként ismerhetsz. Ezek a típusok nem csak a mag belsejét, hanem a gabonamag minden részét tartalmazzák, így jóval több értékes rostot és ásványi anyagot nyújtanak, mint társaik. Legalább naponta egyszer ezeket a típusokat válaszd! Miként tudod ezt megvalósítani?

 

Reggelire például egyél teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvicset, vagy zabpelyhet is falatozhatsz iskola előtt gyümölcsökkel, tejjel.

Tízóraira vagy uzsonnára vihetsz magaddal egy-egy korpás vagy zabkekszet, de akár egy müzliszeletet is.

Törekedjetek rá otthon is, hogy ebédre és vacsorára barna rizst, kölest, durum- vagy teljes kiőrlésű tésztát egyen a család köretként. Ha hideg vacsora kerül az asztalra, akkor egy rozsos pirítóst vagy egyéb rostos kenyérfélét mindenképp egyetek hozzá. Így a gabonák méltó helyet kaphatnak az étrendedben, reggeltől estig.

Folyamatosan az EU

Állítsd logikai vagy időrendi sorrendbe a szövegdobozokat, majd húzd a helyükre szövegbuborékokat!

Almaszüret

Jegyezd meg, mit rejtenek az almák! Az állításokat ezután húzd a megfelelő almához!

Segíts a pékségben!

Segíts a péknek elpakolni mindent a megfelelő polcra vagy a hűtőbe!

kulhoni_regiok_970x90.gif
kulhoni_regiok_970x90.gif