maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

A védekezőrendszer várai

Azok a fehérvérsejt-katonák, akik a szervezetet védik a betolakodó kórokozóktól, nem mindig járőröznek a szövetek között vagy az erekben. Egy jelentős részük várakban táborozik, és csak támadás esetén jön elő onnan. Ezek a várak a nyirokcsomók, amelyek a test minden részében megtalálhatóak.

Békeidőben a nyirokcsomóvárakban lakó fehérvérsejtek pihennek. Ekkor ellenőrzik a már megtanult harcmodorokat, átismétlik, hogy milyen fajta kórokozókat, ellenségeket ismernek. Azt is gyakorolják, hogyan ismerjék fel egymást, hiszen fontos, ne támadják meg a test saját sejtjeit.

Már az anyaméhben kezdünk ismerkedni az idegen és a saját sejtek közötti különbséggel, a kárt okozó támadások elleni védekezéssel. A védekezősejtjeink pedig a megszületésünk óta folyamatosan éberek, hiszen állandóan találkozunk olyan vírusokkal, baktériumokkal, vegyi anyagokkal, porokkal, amelyek ellen hadba kell vonulniuk.

A kicsi gyerekek, akik mindent a szájukba vesznek, sokszor elesnek, meghorzsolják magukat, sok feladatot adnak a fehérvérsejtjeiknek. Ez persze részben jó is, hiszen minél többféle támadóval szemben szereznek jártasságot a védelmező katonák, később annál könnyebben győzik le a fertőzéseket.

Amikor a védekezőrendszer egy területen feladatot kap, ott a tartalékos katonák is hadrendbe állnak, felbolydul a vár. Az érintett testtájon a nyirokcsomók megnagyobbodnak, a vérellátásuk fokozódik.

Vannak olyan nyirokcsomók, amelyek annyira közel helyezkednek el a bőrünkhöz, hogy akár ki is lehet tapogatni őket, sőt, akár látható kidudorodást is okozhatnak. Ilyenek találhatóak például az áll alatt, a nyakon, a fül mögött vagy a hónaljban, lágyékhajlatban.

Időnként egy-egy területen a nyirokcsomók megnagyobbodnak, ilyenkor valamilyen támadás ellen védekezik éppen a szervezetünk. Vannak persze olyan fertőzések is, amelyek nem csak egy terület védővárait bolygatják fel, hanem a szervezet valamennyi nyirokcsomójában gyulladást hoznak létre. Ekkor nem csak egy-egy testtáj, de az egész test minden nyirokcsomója megduzzad. Amikor beteg vagy a megnagyobbodott nyirokcsomók az orvosokat is segítik abban, hogy felismerjék, milyen betegség támadta meg a szervezetedet.

A nyirokcsomók tehát a kórokozókkal szembeni hatékony védekezés fontos szervei, megnagyobbodásuk, érzékennyé válásuk azt jelzi, hogy valamilyen támadó hívta harcba a fehérvérsejteket.

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png