maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Orvosi váró - kicsiknek

Babakorodtól kezdve sokszor kellett orvoshoz menned, hiszen sok alkalommal kaptál védőoltást, voltál beteg vagy más probléma miatt kerestétek fel a gyermekorvosodat. Már nagy vagy, és ritkábban kell orvoshoz menned, de ha mégis előfordulna, adunk egy pár tippet ahhoz, hogyan készülj a találkozásra, mivel teheted a lehető leghasznosabbá az orvosi vizsgálatot.

Már indulás előtt beszéljétek meg a kísérőddel, miért is találkoztok most az orvossal. Ha beteg vagy, gondoljátok végig, mióta vagy rosszul, volt-e lázad. Ha fájt a fejed, hasad, hánytál, köhögsz, folyik az orrod, ezeket mind gyűjtsétek össze, akár fel is írhatjátok, le is rajzolhatod.

Ez mehetne grafikában, otthon anyukájával kisgyerek üldögél, gyerek láthatóan beteg, papír van náluk, írnak, rajzolnak, a papíron a panaszok, tünetek felirat jelenjen meg, meg a felsorolt dolgok (láz, hányás, fejfájás, stb.) is. A gyerek rajza is látsszon,gyerekrajz egy emberről, bejelölve a hasa pl. vagy lehet zöld az arca.

Az is lehet, hogy nem vagy épp beteg, de nem látod jól a táblát az iskolában vagy sokat fáj a lábad mostanában, ezeket is gyűjtsétek össze.

Mindenképp vigyetek magatokkal olvasnivalót, valami csendes játékot, amivel üldögélés, várakozás közben tudtok játszani.

Az orvos ki fog kérdezni róla, hogy hogy vagy, miért látogattad meg. Nagy hasznát vehetitek most a listának, rajznak, amit készítettetek!

Ezután következhet az orvosi vizsgálat. Ehhez a ruháidat le kell venni: ha fázol vagy kellemetlenül érzed magad, szólj, akkor segítenek, hogy mikor mit tudsz visszavenni. Lehet, hogy furcsa, miért vizsgálnak meg tetőtől talpig, de nagyon fontos, hogy minden apróságot jól meg tudjanak figyelni rólad.

Meg fogják mérni a magasságodat, súlyodat, hogy lehessen látni, mennyit híztál, mennyit nőttél az utóbbi időben. A doktorbácsi vagy doktornéni végignézi a bőrödet, hogy nincs-e rajta valamilyen kiütés. Végig is simogatja, hogy érezze, meleg-e, hűvös-e, megtapogatja a nyirokcsomóidat. Ezek a bőr alatt érezhető csomók a nyakadon, a hónod alatt, a lágyékhajlatodban vannak, és fertőző betegségek hatására megnőnek: ez sokat segít az orvosnak, hogy megtalálja, hol a betegséged.

Megkopogtatja és hallgatójával meghallgatja a tüdődet, ezalatt megkér, hogy sóhajtozz, vegyél mély lélegzetet. Meghallgatja a szívedet is, figyeli, hogy mennyire szaporán ver. Amikor hanyatt fekszel, megnyomogatja a hasadat is – ez picit csiklandós lehet! A fiúknak meg szokták vizsgálni, hogy a fütyijükön a bőrt hátra lehet-e húzni, a heregolyóik a herezacskóban vannak-e.

Az orvosoknak legnehezebb a gyerekek száját megvizsgálni, nem mindenki tud akkorát „ásítani”, mint egy oroszlán vagy víziló. Pedig a szádban nagyon sok fontos dolgot meg szeretne nézni a doktor. Először is a fogaidat, aztán a nyelvedet, aztán az arcod belső oldalát, sőt, még a torkodat, a manduláidat is látni szeretné. Próbálj segíteni neki, hogy legyen elég ideje mindent jól megnézni!

A gerincedet és a többi csontodat is megnézegetik, hogy elég erősek, egészségesek-e. Lehet, hogy kell egy kicsit sétálnod vagy ugrálnod, hogy a mozgásodról is minél többet megtudhasson az orvos.
Ha a vizsgálatok alatt kellemetlenül érzed magad vagy nem esik jól valami, mindenképp szólj Ha jobb lenne ölben lenni, akkor is kérd, hogy így vizsgáljon meg a doktor.

Amikor már mindent tud rólad a doktornéni vagy doktorbácsi, el fogja mondani, mi bajod van, kell-e valamilyen gyógyszert szedned vagy más vizsgálatokra menned. Ha nem érted, amit mond, szólj neki, hogy magyarázza el úgy, hogy te is értsd. A gyógyszereket, tennivalókat írjátok fel egy papírra, mert nem könnyű olyan sok mindent észben tartani.

Otthon aztán érdemes újra átbeszélni, mi történt a rendelőben, volt-e valami, amit nem értettél, nem esett jól és hogy mit kell tenni ahhoz, hogy hamar újra egészséges legyél.

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png