maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Mi történhet egy ferde éjszakán?

Szokták mondani, hogy mindenki máshogy látja a világot. Ezt néha szó szerint is lehet érteni. Valaki így, valaki pedig így szemléli ugyanazt a képet. Mi a különbség közöttük? Az, hogy az egyikük részeg.

Az alkoholfogyasztás és veszélyei

Már egy kevés alkohol fogyasztását is észreveheted, hiszen az italt elfogyasztó arca kipirul, a szemei vöröses színűek lesznek. Jókedvű, sokat beszél, viszont izzad, gyakran kell vizelnie, és gyorsabban ver a szíve is. A mozgásán még nem veszed észre, de a reakcióideje már hosszabb, mint józanul. Itt kellene abbahagynia az ivást.

Ha még egy italt elfogyaszt, az előző tünetei felerősödnek, és már a finomabb mozgásain is megfigyelheted a hatást. Ittas állapotban van, ezt az elkent beszédén is hallhatod. Ilyenkor hajlamos ostobaságokat csinálni, mert az alkohol hatása miatt nincs veszélyérzete, ezért figyelned kell rá.

Ha még tovább iszik, részeg lesz. Már nem tud jól beszélni, mozogni, járni. Az arca sápadtabb, látása, hallása már nagyon korlátozott, többször is hányhat. Nyugtalan vagy agresszív lehet, mert egyre rosszabbul van, verekedésbe keveredhet, vagy eleshet. Ebben az állapotban már biztonságos helyre kellene vinned, és felügyelni rá.

Ha hagyod tovább inni, az alkoholmérgezés miatt eszméletét veszti. Életveszélyben van, ezért mindenképp mentőt kell hívnod. Az orvos kiérkezéséig az oldalfekvés segíthet abban, hogy ne lélegezze be a hányását, ezzel elkerülhető a fulladás. Figyelned kell arra is, hogy ebben az állapotban nagyon könnyen kihűlhet, ezért semmiképp nem szabad magára hagynod.

Most nem történt komolyabb baj, de ez nem rajta múlott. Melyek voltak a fő hibái? Az egyik, hogy sokat ivott. És az időt figyelted? Az egész alig egy óra alatt történt. A segítség itt nagyon fontos szerepet játszott, de hosszú távon ez is kevés ahhoz, hogy elkerülje a májkárosodást vagy a függőséget. Többször is dönthetett volna helyesen, de nem tette. Te hogy fogsz dönteni?

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png