Amikor súlyos a gyomorfájás

Elrontottam! Szorul! Ég! Mi a közös ezekben a kifejezésekben? Az, hogy mindet a gyomorfájásra szokták alkalmazni. Te mondtad már valamelyiket? És tudtad, mitől fáj?

Gyomorfájdalmak és okaik

Lehet, hogy túl sokat, vagy esetleg romlottat ettél, netán izgulsz valamin? Mind okozhat gyomorfájást, de ez általában magától és gyorsan múlik.

Van azonban olyan fájdalom is, amely komolyabb problémára utalhat.

Ilyen például a gyakori gyomorégés, ami a reflux fő tünete. A nyelőcső alján egy záróizom biztosítja, hogy a gyomornedv ne juthasson vissza a nyelőcsőbe. Reflux esetén ez rosszul működik, ezért a savas gyomortartalom alkalmanként a nyelőcső alsó részébe kerül, maró érzéssel, fájdalommal jár, köhögésre ingerel, a szájban pedig gyakorta érezhető savanyú íz. Mivel a nyelőcső nem védett a savakkal szemben, emiatt hosszú távon károsodást szenved.

Ha a gyakori tompa fájdalom és égő gyomortájéki érzés éhgyomorra nagyobb, és étkezés után pedig csökken, az gyomorfekélyre utalhat. A gyomor nyálkahártyájának károsodása okozza a tüneteket, ez azt jelenti, hogy seb vagy sebek vannak a gyomor belső felületén. Ez lehet baktériumok okozta fertőzés, vagy egyes gyógyszerek okozhatják, de a stresszes életmóddal is összefüggést mutat.

A reflux és a gyomorfekély nem ritka betegségek. Gyógyszeres terápia, ritkán, súlyos esetben műtét is szükséges lehet a kezelésükhöz. Ugyanakkor az étkezési szokásaid változtatásával is segíthetsz magadon: érdemes gyakrabban, kisebb adagokat enned, és kerülnöd kell a nehéz, zsíros, erősen fűszeres ételeket, a szénsavas üdítőket.

Ha furcsán vagy gyakran fáj a hasad, még nem biztos, hogy refluxod vagy fekélyed van, de mindenképpen fordulj orvoshoz, hogy megtudd, mi a baj. Az időben megkezdett kezelés megszüntetheti a fájdalmat, és a betegségek súlyosabbá válását is megakadályozhatja.

Megeszed az orvosságod?

Válaszd ki a gyerek helytelen szokásait, és találd meg az orvosságot!

Mi van abban, amit eszem?

Rendszerezd a homokban elbújt ételeket, majd állítsd sorrendbe azokat tápanyagtartalmuk szerint!

A jó almát szedd le a fáról!

Jegyezd meg, mit rejtenek az almák! Az állításokat ezután húzd a megfelelő almához!

Fogas kérdések

A fogápolás helyes módszerei, és a fogainkat fenyegető veszélyek

Ha a közelség riasztó

A rossz szájszaggal kapcsolatos problémák orvoslása

Ha rád tör a hasmars

A legfontosabb teendők hányás és hasmenés esetén