maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Ezt tedd ha félrenyelt valaki

Az egyik legfélelmetesebb baleset, ha a légutakba apró tárgy vagy ennivaló kerül. Ilyenkor az idegen test részben vagy teljesen elzárja a levegő útját, és ha nincs a közelben valaki, aki tudja, hogy mit kell tenni, a bajbajutott meg is fulladhat.

Pedig az elsősegély ilyen esetben nagyon egyszerű! Jól figyelj!

Légúti idegentest eltávolítása

Ha valaki hirtelen a nyakához kap, fuldokolni kezd, esetleg a bőre kékesen elszíneződik, mindig légúti akadályra gondolj elsőként! Ha még tud köhögni, biztasd további köhögésre. Amennyiben a köhögés veszít az erejéből, vagy kezdettől teljes az elzáródás, kiálts segítségért!

Üss a tenyereddel határozottan a lapockái közé ötször!

Amennyiben ezzel nem sikerült eltávolítani az idegen testet, alkalmazz hasi lökéseket. Ezt Heimlich-fogásnak is nevezik a feltalálójáról. Állj a fuldokló mögé. Szorítsd ökölbe az egyik kezed és helyezd a szegycsont és a köldök közé. A másik kezeddel fogj rá az összeszorított öklödre, és határozott mozdulattal rántsd felfelé és befelé. Legfeljebb ötöt végezz ebből is, és ha még mindig nem jött ki az idegen test, kezdd újra a folyamatot a háti ütésekkel.

Ha a bajbajutott sokkal nagyobb termetű nálad, fektesd le, térdelj mellé, helyezd egymásra a kezeidet, és az alul levő tenyereddel lökd a hasát az előbb meghatározott ponton.

Ha időközben érkezett segítséged, hívass vele mentőt, de te magad ne a mentőhívással kezdd.

Ha fuldoklót látsz, ne késlekedj, ne várj másra, ezzel a két egyszerű mozdulattal megmentheted az életét, ha gyorsan cselekszel!

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png