Az edzés veszélyei

Sportolás, mozgás közben, esetleg utána fájdalommal is járó izom- és ínsérülések keletkezhetnek. Vajon eleget tudsz ezekről?

Izomláz

A leggyakoribb az izomláz, amely az összes izomfájdalom közül a legártalmatlanabb. Ha az edzettségi szintedet jóval meghaladó megterhelésnek teszed ki magad, fél-egy nap elteltével érezheted, hogy az izmaid fájnak, merevek és duzzadtak. Mikroszkopikus izomsérülések és a rostokból felszabaduló anyagok felelősek ezekért a tünetekért, amelyek 1-3 napon belül maguktól elmúlnak. Ha könnyű gyakorlatokkal átmozgatod az érintett területet, az a keringés fokozódása miatt csökkentheti a fájdalmat és gyorsíthatja a gyógyulást.

Izomhúzódás, izomszakadás

Az izomhúzódás jelentős megerőltetés vagy túlnyújtás hatására alakul ki. Az izomlázzal szemben ez éles fájdalommal jár, amely már a mozgás alatt érezhető valahol az izom középső részén. Ilyenkor a mozgást azonnal abba kell hagyni, mert a sérült, görcsös izom mozgatása ronthat az állapoton. Orvosi kezelést nem igényel, a pihentetés, felpolcolás segíti a gyógyulását. Az izomszakadás már komoly sérülés, amely érintheti az egész izmot vagy csak egy részét. A fájdalom hirtelen keletkezik, nagyon erős, és az izom mozgása is korlátozottá válik. Mindenképpen orvosi ellátásra van szükség, és a gyógyulás ideje is hosszabb. Sportolni csak akkor szabad újra, ha már teljesen fájdalommentes a mozgás.

Ínszalagszakadás

Az ínszalagszakadás is pillanatszerűen következik be, egy hirtelen, erős, rossz mozdulat miatt, vagy súlyosabb sérülések, pl. törés, ficam velejárójaként. A fájdalom erős, nyilalló. Ha a szakadás csak részleges, akkor a végtag rögzítése és pihentetése a kezelés. Teljes szakadásnál már műtét is szükséges előtte. Mivel az inak vérellátása rossz, a gyógyulási folyamat is lassú. A komolyabb ínsérüléseket akár egy év lábadozás is követheti.

A sportnak nem szükséges része a sérülés. Az izom- és ínproblémák nagyobb része a bemelegítés és nyújtás hanyagolása miatt következik be, és a fennmaradó esetek több mint fele is megelőzhető lenne egyszerű odafigyeléssel. Melegíts, figyelj és sportolj egészségesen!

Agytorna

Sport minden mennyiségben!

Sportolni csak biztonságosan

Mi véd meg, ha sportolok?

Sportos rejtvény

Egy feladvány kifejezetten keresztrejtvény-imádóknak

Biciklibaleset

A kisfiúnak biciklibalesete volt. Segíts neki a kórházi kalamajkában!

Izomműködés szobrokkal

Találd ki, hogy a mozdulatok, mozgásformák melyik izmot működtetik, illetve erősítik!

Marsjáró robotok

A Mars-expedíció utolsó megmaradt ember tagja vagy, a humanoid robotok pedig valahogy nem működnek.

Kígyó a homokban

A gerincferdülés kialakulása, lehetséges következményei és kezelése

Sportoljak? Miért?

A sport és a mozgás fotnossága az egészséges életmód kialakításában

Sportolj ésszel!

A bemelegítés és a nyújtás szerepe a sérülések elkerülésben

Rándulós, roppanós balesetek

Csonttörések, rándulások és ficamok felismerése és segítségnyújtás

Ha már folyik a vér

Különböző vérzéssel járó sérülések gyors ellátása

104

A mentőhívás lépései balesetkor