maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Energiát adó tápanyagok

Sok okát felsorolhatjuk annak, hogy miért eszünk és iszunk. Egyrészt azért, mert éhesek és szomjasak vagyunk; másrészt azért is, mert enni öröm. A legfontosabb viszont, hogy az ételekből és italokból nyersz energiát ahhoz, hogy nap mint nap tudj sportolni, tanulni vagy játszani.

Minden táplálék kicsi építőkövekből áll össze, amelyeket tápanyagoknak hívunk. Minden étel más-más tápanyagokat tartalmaz, más-más mennyiségben.

A tápanyagoknak három fő csoportja létezik, amelyekből nagyobb mennyiségre van szükséged és energiát is adnak: a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok.

A fehérjék testünk fő építőanyagai, legfontosabb szerepük sejtjeink felépítésében és megújításában van. Így a gyerekeknek különösen szükségük van rá a növekedéshez, illetve az izmok fejlődéséhez.

Fehérjéket nagyobb mennyiségben a húsokból, tejtermékekből, tojásból tudsz fogyasztani, de tartalmazzák a babfélék, gabonafélék is.

A szénhidrátok legfőképp üzemanyagként szolgálnak, mint a benzin az autónak, hogy működni tudjon.

Sok szénhidrátot találunk a gabonafélékben, a burgonyában, a rizsben, illetve a zöldségekben. A szénhidrátok egyik csoportját alkotják a cukrok, amelyek előfordulnak a gyümölcsökben gyümölcscukorként, a tejben tejcukorként vagy az édességekben lévő asztali cukor formájában is.

Különleges szénhidrátoknak számítanak a rostok. Ezek főleg az emésztést segítik a bélben, és a zöldségekből, gyümölcsökből, gabonákból tudod bevinni őket.

A zsírok adják a legtöbb energiát, több mint kétszer annyit, mint a szénhidrátok vagy a fehérjék. Emellett azonban sok egyéb szerepük van, mint például a vitaminok szállítása.

Zsírokat nagy mennyiségben tartalmaznak a különböző magok és azok olajai, például a napraforgó, az olíva, a diófélék, illetve a húsok, a vaj és a tejföl is.

Mindig figyelni kell arra, hogy ezek az ételek változatosan szerepeljenek az étrendedben, hiszen így tudsz minden fontos tápanyagot bevinni a szervezetedbe.

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png