maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Ha már folyik a vér

Vérző sérülés láttán sokan pánikba esnek, pedig erre legtöbbször semmi ok. Ebből a rövid filmből megtudhatod, mit kell tenned ilyen esetben. Egyáltalán nem kell ismerned a vérzések fajtáit ahhoz, hogy elsősegélyt nyújthass! Elegendő annyit felmérni, hogy a vérzés erős-e vagy enyhe. Ha ránézésre ezt nem is tudnád meghatározni, az ellátás során tudod majd eldönteni. Lássuk is, hogyan!

Vérzések ellátása

Mindenek előtt teremts biztonságos környezetet. Idegen személy ellátásakor húzz gumikesztyűt, hogy védd magad a vérrel átvihető fertőzésektől. Gumikesztyűt, gézt, ollót találsz az intézmények portáján vagy az autók csomagtartójában elhelyezett elsősegélydobozban. Ha van a közeledben valaki, aki segítségedre lehet, kérd meg, hogy hozza oda neked. Jó, ha otthon is tartotok elsősegélydobozt.

Nyugtasd folyamatosan a sérültet.

Ültesd vagy fektesd le, a sérült testrészt pedig emeld a szív magassága fölé.

Nyomd a sebet steril gézlappal vagy tiszta ruhával öt percig.

Ha a vérzés ezalatt csillapodott, akkor enyhének számít. Önts fertőtlenítőt egy gézlapra, és a sebtől kifelé haladva töröld át a bőrt.

Ezután helyezz fel steril fedőkötést! Tegyél a sebre egy steril gézlapot, majd tekerd körbe mullpólyával. Ha a körbetekerést nehéznek találod, gyorstapaszt is használhatsz.

ERŐS VÉRZÉS

Ha a vérzés láthatóan spriccel, vagy az öt perc nyomás alatt sem csillapodott, erős vérzésről van szó.

Hívj mentőt! Mondd el, hogy mi történt, számolj be arról, hogy nyomtad a sebet öt percig, és nem állt el a vérzés. Ne felejts el bemutatkozni, és megmondani, hogy pontosan hol található a sérült!

Ha volt lehetőséged előzőleg gyakorolni, akkor helyezhetsz fel nyomókötést, de ha nincs benne gyakorlatod, csak nyomd a sebet, míg a segítség meg nem érkezik. Nagyon fontos, hogy azonnal cselekedj, mert a nagyfokú vérvesztésnek súlyos következményei lehetnek!

ORRVÉRZÉS

Az orrvérzés ellátása egyszerűbb, mint gondolnád. Ha valakinek vérzik az orra, ültesd le, és kissé hajtsd előre a fejét. Szorítsd az orrcimpáit néhány percig, de akár ő is szoríthatja magának. Az orrvérzést legtöbbször az okozza, hogy az orrüreg elülső felében megpattan egy ér. A nyomással segítesz minél előbb elzárni ezt a sebet.

A fej hátrahajtása azért nem javasolt, mert ilyenkor a vér a gyomorba csorog, és nem fogjuk tudni, hogy elállt-e már, illetve milyen mennyiségű a vérzés. Ha a vérzés tíz perc alatt nem csillapodik, feltétlenül kérj segítséget! Akkor is mindig hívj segítséget, ha az orrvérzés baleset miatt következett be.

Láthatod hát, hogy a vérzések ellátása nem bonyolult, kezdd el bátran az elsősegélynyújtást! Az erős vérzés ellátásával életet menthetsz!

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png