kulhoni_regiok_970x90.gif
kulhoni_regiok_970x90.gif

Amit tudni akarsz a nátháról

Kapar a torkod, facsar az orrod és már tüsszögsz is? Nincs mese, úgy látszik, náthás leszel. De vajon miféle betegség pontosan ez a nátha?

A nátha az orrüreg és a garat fertőzéses betegsége, amelyet rendkívül sokféle vírus okozhat. Ezek a kórokozók a levegőből, a tárgyakból apró vízcseppeken utaznak, így jutnak el az orr- és a garat nyálkahártyájára, ott a meleg, megfelelő táplálékot ígérő környezetben szaporodni kezdenek. Hatásukra a szervezetben megindul az idegen támadó elleni védekezés, a környéken nő a vérellátás, felszaporodnak a fehérvérsejtek.

Ekkor az orrnyálkahártya fokozottan termeli a váladékot, azaz a taknyot – ezzel próbálja kimosni a kórokozókat a szervezetből. Ennek a takarításnak még hatékonyabb módja a tüsszentés. Ilyenkor az orr- és a szájüregből távozó folyadékcseppekre kapaszkodó vírusok sebessége elérheti a 150 km/órás sebességet is. Akár egy egész csuklósbuszon végig tud repülni egy-egy ilyen biológiai fegyver!

Az orrfolyás és a tüsszentés ugyanakkor a vírusok terjedésének is kedvez, mivel ezzel a levegőbe kerülnek, és tárgyakon megtapadnak. Így várhatják a következő áldozatot! Mások megfertőzését elkerülheted, ha rendszeresen és alaposan kifújod az orrod, a piszkos papírzsebkendőt pedig kidobod a kukába. Tüsszentéskor tedd a kezed vagy egy zsebkendőt az arcod elé, és mind orrfújás, mind tüsszentés után mossál kezet alaposan, szappannal!

De miért is olyan fontos elkerülni a náthát?

Az orrüregből és a garatból a vírusok továbbjuthatnak a környező szervekbe, megbetegíthetik a szem kötőhártyáját, az arc- és homloküreget, a fülkürtön át eljuthatnak a fül dobüregébe, lefelé pedig a bélrendszerbe és a tüdőbe.

A vírusfertőzéstől gyulladt, beteg nyálkahártya a felgyülemlett váladékkal pedig ideális táptalaj más kórokozók, baktériumok számára is. Ez még súlyosabb betegségek, úgynevezett szövődmények kialakulását jelentheti.

Ezért aztán, bármilyen bosszantó is egy nátha miatt lemaradni valamilyen fontos programról, ha beteg vagy, maradj otthon! Így véded a saját szervezetedet is, mert pihenés közben jobban gyógyulsz, és nem találkozol újabb kórokozókkal – ugyanakkor véded a többieket is, nem fertőzöd meg őket.

Az orrod tisztítását orrcsepp vagy orrspray használatával segítheted. Igyál sok folyadékot, hogy megkönnyítsd a váladék távozását. És ne szipogj, mert ezzel épp marasztalod a vírusokat, sőt, akár beljebb is juttatod őket a szervezetedben!

Emlékszel? A nátha vírus okozta betegség, ezért az antibiotikumok nem támogatják a gyógyulásodat, sőt, akár árthatnak is, mert segítik a szokottnál agresszívebb, nehezebben leküzdhető baktériumok megtelepedését a szervezetedben. Ha enyhe lázad van vagy fáj a fejed, vehetsz be láz- és fájdalomcsillapítót, az a torokfájásodat is enyhíti. A meleg tea a fájós torkodnak is jól fog esni, de szopogathatsz a patikában kapható torokfertőtlenítő pasztillákból is egyet-egyet. De ne felejtsd el, bármilyen finom, ez nem cukorka, nem szabad többet fogyasztani belőle, mint amennyi az ajánlott mennyiség.

Kérem a következőt!

Az egészség ízét a betegség adja!

TestŐr

Száműzzük a betegségeket!

Öltözz fel rendesen!

Segíts a gyerekeknek ruhákat vásárolni!

Dr. Szimat

Milyen a szaglásod? Szimat professzor megmondja

Galádok konferenciája

Húzd a mondatok betűjelét a megfelelő gonosztevőhöz!

Védd a várat!

Erősítsd meg a várfalat, válaszd ki a megfelelő élelmiszereket, és jelölj jó válaszokat!

Nátha

Náthát okozó vírusként mindig keresd meg az előnyös választásokat!

Miért is rossz a parlagfű?

A szénanátha felismerése, lehetőségek a tünetek csökkentésére

Forró homlokok

A láz jelentősége, a lázcsillapítás gyógyszerei és módszerei

Lüktet, nyom, szorít

Mi okozhat fejfájást, és hogyan szűntethető meg?

Kérdezze kezelőorvosát?

Tudnivalók a gyógyszerek használatáról - hatások és mellékhatások

Leggyakoribb járványunk

Az influenza tünetei, kezelése, és a védőoltás fontossága

kulhoni_regiok_970x90.gif
kulhoni_regiok_970x90.gif