Az élő gyárkémények

Füstöl, mint a gyárkémény! – szokták mondani néha a dohányosokra. De míg egy gyárkémény csak a környezetet szennyezi a füstjével, addig a dohányzás a szervezetet is károsítja.

A tüdő nemcsak csupa korom lesz, hanem tönkre is megy, különféle fertőzések fenyegetik, továbbá tüdőrák is keletkezhet benne, ami halálos betegség.

A szív és az agy erei elzáródhatnak, friss vér nélkül pedig ezeknek a létfontosságú szerveknek a működése leáll. Károsodhat a látás, elgyengülhetnek a csontok, és sok más betegségre is hajlamosabb az, aki dohányzik. Emellett a dohányosok fogai sárgák, az ínyük megbetegszik, a rossz leheletről ne is beszéljünk!

Miért szívják mégis?

A cigitől megnyugvást tapasztalnak a füstölők, ezért amikor idegesek, úgy érzik, azonnal rá kell gyújtaniuk. Máskor társaságban kezdenek rá többen, ilyenkor a beszélgetés, a közösség miatt is csatlakozni szoktak hozzájuk. Sokszor pedig már csak a kialakult szokások miatt gyújtanak rá.

De nem csupán ennyiről van szó. A cigarettában egy nikotin nevű anyag található, amely függőséget okoz. Függőség az, amikor az eszünkkel tudjuk, hogy valamit nem kellene megtennünk, és mégis megtesszük. A nikotin becsapja az agyat, és folyamatosan azt parancsolja, hogy még egy cigarettát el kellene szívni.

A függőségből borzasztóan nehéz kilépni, ezért az a legokosabb, ha soha nem is próbálod ki a dohányzást!

A környezetedben dohányzók füstje nemcsak maguknak, de neked is árt. A felnőtteknek nem hogy nem illik gyerekek között rágyújtani, de sok helyen ez szerencsére már tilos is. Erre nyugodtan felhívhatod a melletted dohányzó felnőtt figyelmét mindkettőtök egészsége érdekében.