maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Sötét felhők alatt

Fanni a szomorúság helyett használta a szót az üzenetében, de ez a kifejezés mást jelent. A depresszió egy betegség, amely tartós hangulatváltozással jár. Számos tünete lehet, ezek akár hónapokon át megfigyelhetők.

Hogyan veheted észre, ha egy ismerősöd depressziós?

Például egy ideje ok nélkül is szomorúnak érzi magát, esetleg gyakrabban sír.

A hobbija, vagy olyan dolgok, amiket régebben szívesen csinált, már nem teszik boldoggá, és nem kerül a helyükre új időtöltés. Beszűkül az érdeklődése.

Megváltozhatnak a pihenési szokásai. Rosszabbul és kevesebbet alszik, mint régebben, de az is lehet, hogy az egész napját az ágyban tudná tölteni.

Kimerültnek látszik, erőtlennek érzi magát, és nincs elég önbizalma. Ezért ha lehet, nem vállal új feladatokat, kihívásokat.

Nehézséget okoz neki, hogy másokra figyeljen, megjegyezzen dolgokat, ezért például leronthatja a jegyeit, vagy elfelejthet előre megbeszélt időpontokat.

Lehet, hogy étvágytalan, kevesebbet eszik, ezért fogyni kezd, de ennek az ellenkezője is előfordulhat. A lényeg, hogy megváltoznak az étkezési szokásai.

Ha a jövőről beszél, látható, hogy reménytelennek gondolja azt, esetleg a normálisnál többet gondolkodik a halálról.

Néha azt is érdemes végiggondolnod, hogy rád jellemzőek-e az előbb említett tünetek.

Mit tehetsz, ha azt gondolod, hogy depressziós egy ismerősöd?

Ha néha szomorú, vagy esetleg egy éjszaka nem aludta ki magát, attól még nem beteg. Ha viszont a tünetek nagy részét tartósan látod, lehet, hogy a barátod depressziós. Mindenképp érdeklődj körbe szülei, tanárai körében, hogy ők is látják-e a változást, és szólj arról, amit tapasztaltál. Szükség lehet orvos, pszichológus segítségére abban az esetben is, ha ő nem gondolja, hogy lehet változtatni az állapotán.

Ha kiderül, hogy depressziós, fogadd el, hogy beteg, tarts ki mellette és, próbáld meg segíteni, hogy normális életet élhessen. Ha segítséget kap, a tünetei a kezelésnek köszönhetően csökkenni fognak, és az élete visszatérhet a normális régi kerékvágásba.

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png