maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Eszméletlen!

Eszméletvesztésről akkor beszélünk, ha valaki nem reagál a külvilágra, olyan, mintha aludna, miközben a szeme akár még nyitva is van. Számtalan dolog okozhatja ezt az állapotot, a különféle betegségektől kezdve a mérgezésekig, de neked nem kell rájönnöd a kiváltó okra, amikor elsősegélyt nyújtasz.Szólítsd meg a bajbajutottat, rázd meg a vállát!Ha nem reagál, kiálts segítségért!

Egyik kezedet helyezd a homlokára, másikat az álla alá, és kissé billentsd hátra a fejét. Tartsd meg ebben a helyzetben, és hajolj az arca elé. A mellkasa felé fordulva figyeld a légzését 10 másodpercig. Ha érzed és hallod a levegő áramlását, valamint emelkedik és süllyed a mellkasa, a beteg életben van, de nincs eszméleténél.A legfontosabb, hogy a beteg ebben az állapotban ne nyelje félre a nyálát, netán hányadékát, ezért úgynevezett stabil oldalfekvésbe kell fordítani.Ehhez a hozzád közelebb levő karját a hónaljnál és a könyöknél is hajlítsd derékszögbe. Ez a kar marad a földön.

A tőled távolabb levő kezét tedd az arca elé, és itt tartsd meg. A másik kezeddel a tőled távolabbi lábát térdben hajlítsd be, és fordítsd a testét magad felé. Ezután a fejét kissé szegd hátra, hogy a nyál kifelé csorogjon, a felül levő lábat pedig igazítsd úgy, hogy mind a csípő, mind a térd derékszögben legyenek. Végül újra vizsgáld meg a légzését.

Hívj mentőt, és ne hagyd a beteget magára. A segítség megérkezéséig percenként ellenőrizd a légzést az arca elé hajolva. Ha leállna a légzése, meg kell kezdeni az újraélesztést. Ehhez fordítsd a beteget újra a hátára és úgy nyomd a mellkasát.

Nem alkalmazható a stabil oldalfektetés, ha gyanú van arra, hogy a sérült gerince vagy medencecsontja törött. Erre lehet következtetni például a körülményekből: magasból esett le vagy közlekedési baleset érte. Az ilyen sérültet a talált testhelyzetben kell hagyni, még a légzés vizsgálatához sem szabad hátrahajtani a fejét! Mielőbb hívj segítséget!

A stabil oldalfekvés kivitelezése elsőre bonyolultnak tűnhet, pedig nagyon egyszerű. Gyakorolhatod otthon a barátaiddal, családtagjaiddal, így ha éles helyzetbe kerülsz, már rutinosan tudod majd alkalmazni.

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png