maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Forró homlokok

A fertőzések leküzdése kapcsán szervezetünk védekezésként emelheti a hőmérsékletét. Ezt nevezzük hőemelkedésnek vagy láznak.

Az izommozgás melegít. Ezt érezheted is, amikor tornázol. Amikor megy fel a lázad, az izmaid mozognak, ezért remegsz. Közben általában fázol is, a bőröd hűvösnek tűnik. Amikor már nem fázol, a bőrödön is érezni lehet, hogy milyen forró. Ha ilyenkor a hőmérőt a hónod alá dugod, és megvárod, amíg átveszi a hónaljad hőmérsékletét, az 37 Celsius-fok fölötti értéket mutat. 37,0 és 38,0 fok között hőemelkedésről, 38,0 fok fölött lázról beszélünk.

Mivel a test hőmérsékletének emelkedése része a kórokozók elleni küzdelemnek, magát a lázat nem kell meggyógyítani. A magas testhőmérséklet azonban megterhelő lehet a szervezetednek és kellemetlenül érezheted magad tőle. Pihenj sokat és igyál bőségesen folyadékot. Ha nagyon magas a lázad vagy kifejezetten rosszul érzed magad, akkor szükség lehet a láz csillapítására.

Lázcsillapítás

Sokféle hatóanyagú és formájú lázcsillapító kapható a patikában. A formát te választhatod ki: szívesebben veszel be tablettát vagy cseppet, esetleg szirupot szeretnél? A kisbabáknak kúpot is szoktak adni. Ha többféle hatóanyagú szer van otthon, könnyebben tudjátok levinni a makacs, nem szűnő lázat is. Mindig olvassátok el a gyógyszer leírását!

Nem csak gyógyszerrel lehet a lázat csökkenteni, hanem a test hűtésével is. Biztos te is észrevetted már, hogy úszás közben vagy vizes fürdőruhában üldögélve hamar fázni kezdesz. A víz sokkal több meleget vesz el a testedtől, mint a száraz környezet. Ezért, ha lázasan beülsz egy kád vízbe, ami hidegebb nálad, le fogsz hűlni. Ne túl hideg vízbe ülj, hanem olyanba, ami még jólesik, és ezután apránként engedj hozzá hidegebbet. Semmiképp ne tartózkodj 10 percnél tovább a kádban. Ha jobban esik, zuhanyozhatsz is, de figyelj, ne forró víz alatt álldogálj. A vizes borogatás is leviheti a lázat. Ehhez egy egész lepedőt vagy törülközőt kell langyos vízzel benedvesíteni, azt csavarjátok az egész testedre néhány percre. Jegyezd meg, a homlokodra vagy a csuklódra rakott borogatás nem csillapítja a lázat!

Amikor lefelé megy a lázad, meleged van, a bőröd kipirul és a hőmérő 37 fok körüli értéket mutat. Igyál egy pohár teát vagy gyümölcslevet, hogy segítsd a testedet a gyógyulásban!

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png