maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Gluténmentesen - kinek is?!

 

Az autoimmun betegségekben a szervezet védekezőrendszere a saját sejtjei, szövetei ellen fordul, ilyenkor kórokozó nélkül is gyulladás alakul ki. A lisztérzékenység, más néven a cöliákia is ilyen betegség. A búzában és még néhány gabonafélében megtalálható glutén egyik alkotórésze megzavarja a fehérvérsejteket, és a gluténtartalmú étel fogyasztása a vékonybél nyálkahártyája ellen indított támadásra sarkallja őket. A reakciót kiváltó anyag miatt gluténérzékenységnek is nevezik a betegséget.

 

A cöliákiát nem lehet kinőni, és nem is múlik el. Sokarcú betegség, mert gyermek- és felnőttkorban egyaránt megjelenhet, és sokféle tünettel járhat. A bélrendszeri panaszok közül a hasfájás, a hasmenés, a haspuffadás fordulhat elő egészen enyhe vagy akár súlyos formában. Jelentkezhet még fogyás, bőrtünetek, vérszegénység vagy akár alacsonynövés, csontritkulás képében is. Akkor is fontos felismerni, ha nem okoz kellemetlen tüneteket, mert a bélfal gyulladása hosszú távon a nyirokrák kialakulásához vezethet.

 

Cöliákia tünetei:

 

  • hasfájás,

  • hasmenés,

  • haspuffadás,

  • fogyás,

  • bőrtünetek,

  • vérszegénység,

  • alacsonynövés,

  • csontritkulás

 

A bélgyulladás elkerülésének egyetlen módja a kiváltó ok, tehát a glutén kiiktatása az étrendből. Mivel a glutén már egészen kis mennyiségben fellobbanthatja a gyulladást, a diétát nagyon szigorúan be kell tartaniuk a betegeknek. Nem csak a búzát, de más gabonákból készült ételeket is kerülniük kell. Szerencsére vannak olyan növényi lisztek, amelyek nem tartalmaznak glutént, így az ezekből készült ételeket ők is bátran ehetik.

 

Viszont arra is nagyon oda kell figyelniük, hogy nem csak a kenyérfélék tartalmazzák ezt a molekulát: a rántott hús ugyanúgy rossz nekik, mint a búzasör. Ráadásul nagyon sok feldolgozott élelmiszer, így a felvágottak, a levesporok, a joghurtok szintén tartalmazhatnak gluténtartalmú adalékanyagokat. A boltok polcain sorakozó árukon egyre többször látjuk a gluténmentes feliratot, az éttermek étlapjain is sokszor feltűnik az áthúzott búzakalász jele.

 

Cöliákia kezelése: diéta

 

Mindig tartsd maximálisan tiszteletben, ha valaki a környezetedben cöliákiás, és ezért gluténmentes diétát kell tartania. Ha vendégül látod vagy megkínálod valamivel, mindig kérdezd meg tőle, vagy nézz utána, hogy szabad-e ezt vagy azt az ételt, italt fogyasztania. Így segíthetsz neki egészségét megőrzésében!

 

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png