maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

104

És akkor szirénázva megérkezett a mentőautó, kiugrottak belőle a mentősök és ellátták a beteget. Így végződhet egy történet – de vajon mi kell ahhoz, hogy valóban megérkezzen az a szirénázó mentő?

Először is, a mentősöknek tudniuk kell, hogy hova jöjjenek. Ehhez nem csak a pontos címet érdemes megmondani nekik, de azt is, ha például éppen a kertben történt a baleset. Gondold végig, melyik irányból jutnak oda legkönnyebben! Lehet, hogy a keresztutca felől könnyebben elérik a helyszínt? Akkor ezt a címet is jó, ha tudják.

Másodszor azt is fontos tudniuk, hogy mi történt, és azt, hogy azóta hogy van a sérült. Ha tudják, hogy az illető leesett a fáról, nagyon sír, nem tud lábra állni, más feladatra számítanak, mintha azzal hívták volna őket, hogy fejbe találta egy labda, azóta fekszik a földön, és nem válaszol kérdésekre sem.

Harmadszor azt is tudniuk kell, kivel történt baleset. Nem mindegy, hogy kisgyerekhez vagy felnőtthöz vonulnak ki. Sok helyen vannak speciálisan felszerelt kocsik, gyerekméretű hordággyal, eszközökkel.

Negyedszer azt is tudniuk kell, hogy ki hívta őket. El fogják kérni a telefonszámodat, hogy ha esetleg nem találják a helyszínt, fel tudjanak hívni.

Tehát, ha valaki rosszul van vagy baleset éri, hívj bátran mentőt a 104-es telefonszámon. Ezt a négy dolgot kell végiggondolnod hozzá, hogy sorban és jól érthetően el tudd mondani a telefonban:

1. Mutatkozz be, és mondd el, téged hogy érnek el

2. Mondd el, ki van rosszul, kit ért baleset.

3. Mondd el két mondatban, mi történt vele, és hogy van azóta.

4. Mondd el pontosan, hol vagytok, és hogy lehet legkönnyebben megtalálni titeket.

Ilyen egyszerű! Jöhet a szirénázó mentőautó!

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png