maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Mindennapi mérgeink

Ismerős képek? A kondérokban, üstökben nem leves fő. Ha készen van, egy fiolába vagy almába kerül, hogy ártson a mesehősnek. Mérgek pedig nem csak a mesékben vannak, sőt boszorkányok sem kellenek az előállításukhoz. Ismerd meg a téged körülvevő mérgeket!

A kertek, parkok, erdők növényei és gombái között rengeteg mérgező akad. Sokszor hasonlíthatnak olyan fajokra, amelyeket nap, mint nap eszel, de vigyázz! A szabadban szedett bogyók, virágok vagy gombák akkor is mérgezők lehetnek, ha szépek vagy édesek. Megnézheted és megvizsgálhatod ezeket, de sose ne fogyassz belőlük, ha a szabadban egyedül gyűjtötted őket!

Biztos volt már olyan betegséged, amelyre gyógyszert kellett bevenned. A tabletták és kapszulák jó része könnyen felismerhető, azonban vannak olyanok is, amelyek szép színesek, édes bevonatúak, mint a cukorkák vagy drazsék. Ha ilyeneket találsz a lakásban, ne edd meg őket, mert lehet, hogy nem nassolnivalók, hanem erős hatású gyógyszerek, amik mérgezést okozhatnak.

A felnőttek gyakran használnak mérgező vegyszereket például a mosáshoz, a takarításhoz vagy a festéshez. Ezek többsége nem olyan, mint a mesék bűzölgő-bugyborékoló mérgei. Vannak közöttük színes, szörpre hasonlító folyadékok, mások pudingszerűek, esetleg kristálycukornak kinéző porok, gyümölcsillatú löttyök vagy víznek látszó szerek. Akkor se kóstold meg őket, ha csábító a színük vagy az illatuk, mert ezek mérgek. Olyan is akad, amely ha csak a bőrödre kerül, máris csípő-maró érzést okoz. Ha ilyet érzel, azonnal öblítsd le bő vízzel!

A mesékben a boszik keverik a mérgeket, míg a valóságban sokkal egyszerűbb formában vesznek minket körül. Azonban a mesékben mindig jön egy királyfi vagy egy tündér, aki helyrehozza a bajt, míg egy valós mérgezés esetén orvoshoz kell menni, vagy akár kórházba is kerülhetsz. Ha mérgezésre gyanakodsz, azonnal szólj egy felnőttnek. A legjobb viszont az, ha egyszerűen és okosan elkerülöd a körülötted levő mérgeket, és így megelőzöd a bajt.

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png