maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Gágogó talpak

Az iskolaorvosi vizsgálat alkalmával könnyen előfordulhat, hogy a doktor vagy a védőnő azt mondja, lúdtalpad van. Pedig nem is gágogtál. Vajon mire gondolhatott?

A talpunk babakorunkban még így néz ki, és ahogy megtanulunk járni, a belső széle elemelkedik a földtől. Ha ez a belső rész továbbra is leér, akkor beszélünk lúdtalpról. Nézd meg a vizes lábnyomodat! Melyikre hasonlít legjobban? A lúdtalpas láb nem ad elég rugalmas támaszt a testednek, a beforduló boka miatt a térded is máshogy áll. Emiatt a lúdtalpas embereknek sokszor fájhat a térde, lába.

Miért fontos a lúdtalp?

A talp és a boka izmainak erősítésével javíthatunk ezen az állapoton. Nagyon jó a talpadnak, ha esténként otthon tornáztatod a következő módon.

Esti talptorna

Mezítláb sétáld körbe a szobát háromszor, egy kört lábujjhegyen, egy kört sarkon, az utolsót pedig a talpad külső szélén, mackójárással. Ezután következhet a rendrakás: a szétszórt legódarabokat, üveggolyókat, ceruzákat fogd a lábujjaid közé, úgy rakd be a dobozukba. Ha nagyon ügyes vagy, rajzolni is próbálhatsz: fogd a ceruzád a lábujjaid közé, és a földre tett papírra alkoss valamit. Ha ezt minden este megcsinálod, a szüleid is hálásak lesznek, mert nem kell a szétszórt játékokon taposniuk és a talpad izmai is megerősödnek majd.

Amikor nyaralsz, így erősítheted a lábfejedet.
Nyári talptorna

A füvön, homokban, kavicsos vízparton vagy sekély vízben járkálva a talpad izmai folyamatosan dolgoznak, hiszen meg kell őrizni az egyensúlyodat az állandóan változó talajviszonyok mellett. Legyél minél többet mezítláb! Persze figyelj közben, nehogy egy kagylóhéj, üvegdarab vagy fullánkos rovar megsértse a lábad.

Amikor nem lehet mezítláb lenni, akkor is olyan cipőt viselj, ami megfelelő a lábadnak. A gyerekorvos tud tanácsot adni, milyen cipőre van szükséged. Vannak például olyan lábbelik, amelyiknek a sarka egy kicsit bedől, így helyrebillenti a talpadat.
Cipő

Ügyes tornázással sokat tehetsz a lábad egészségéért!

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png