utazdbannerfekvo.png
utazdbannerfekvo.png

A herbál nem bio!

Bár menőnek tűnhet közösen vízipipázni, vagy úgy gondolhatod, hogy egy tabletta segít az ellazulásban vagy a buli felpörgetésében, de nagyon fontos, hogy tudd, a kábítószerekkel sokat kockáztatsz. A függővé válás mellett fennáll egy másik veszély is, amelyre talán nem is gondoltál.

Az új típusú drogok veszélyei

A növények kivonatából készült ópium vagy kokain előállítása helyett a kábítószergyártók egyre inkább a szintetikus, vagyis mesterségesen előállított anyagokra tértek át. A biofűként is emlegetett herbálban például semmi természetes nincs, egy szintetikus szerről van szó, amelyet növényi törmelékekhez kevernek.

Ezek az új drogok sokkal veszélyesebbek, és ennek több oka van.

1) Kiszámíthatatlanok – Sem a tudatmódosító élményt, sem a testre gyakorolt hatásukat nem lehet megjósolni.

2) Mindig változnak – Amint egy új anyagot a hatóságok tiltólistára tesznek, vagyis büntethetővé válik, a gyártók azonnal lecserélik, és újat dobnak piacra. Így a vásárló már végképp nem tudhatja, mi van az adott tablettában, spangliban, füstölőben.

3) Szennyezettek – A hatóanyagon kívül számos más anyag is kerülhet az áruba, amelyek maguk is okozhatnak nem kívánt mellékhatásokat.

4) Nincs róluk tapasztalat – Annyira újak, hogy a fogyasztók gyakorlatilag magukon tesztelik ezeket. Emiatt gyakori a mérgezés, gyorsan bekövetkezik a túladagolás.

5) Nincs ellenanyag – Nem ismert olyan ellenanyag, amellyel semlegesíthetők, sőt még kitalálni is nehéz, hogy mi okozhatta a mérgezést.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a régi drogokat kellene használni az újak helyett. A kábítószer-használat minden formája romboló és veszélyes. Ne kockáztass!

Így segíts!

Ha valakinek a viselkedését furcsának ítéled, például értelmetlenül beszél, túlságosan fel van pörögve vagy éppen szokatlanul lassú vagy aluszékony, próbáld megtudni, mit fogyasztott, és hívj segítséget. (mentőhívást mutassunk) Ha megszólításra sem reagál, akkor ellenőrizd a légzését. Az eszméletlen beteget fordítsd stabil oldalfekvésbe! Hívj mentőt, és ne hagyd magára, amíg a segítség meg nem érkezik!

utazdbannerfekvo.png
utazdbannerfekvo.png