utazdbannerfekvo.png
utazdbannerfekvo.png

Fáj?

Fáj a fogad, és csak szerdára kaptál időpontot a fogorvoshoz? Kificamodott a bokád, és hiába borogatod, csak fáj még? Hajnalig tanultál a témazáróra, és most lüktet a fejed a fájdalomtól? Levert az influenza, és 39 fokos lázad van tegnap óta? Ugye jól jönne valamilyen segítség?

Azok a gyógyszerek, amelyek lázat csillapítanak, általában a fájdalmat is mérséklik, ezért nevezik őket láz- és fájdalomcsillapítónak.

Sokféle kapható belőlük a patikában, ezek nagy részéhez orvosi receptre sincs szükség. Éppen ezért nagyon fontos, hogy jól ismerd őket, tudd, hogy melyik mire való, és mik lehetnek a veszélyei.

Mint minden más gyógyszernek, ezeknek is lehetnek mellékhatásaik. Van, amelyik a májat bántja, van, amelyik a csontvelőben a vérképzést zavarja. Így nagyon fontos, hogy mindig a leírás alapján vedd be őket – csakhogy ezek a harmonikaszerűen összegyűrt lepedők olyan bonyolultak és érthetetlenek tudnak lenni…

A gyógyszer dobozára ráírják, hogy milyen kémiai anyag felel a működéséért. A gyógyszer neve nem azonos a hatóanyagával!

Ezt azért fontos tudnod, mert egyféle hatóanyagú szerből egy nap alatt általában csak 3 alkalommal lehet bevenni.

Jó, ha van többféle láz- és fájdalomcsillapító otthon, mert könnyebben tudod levinni a makacs, nem szűnő lázat, elmulasztani a napokig tartó fájdalmat is, hiszen akkor váltogathatod a gyógyszereket. Vedd be az egyik félét, majd 1-2 óra múlva, ha még mindig nagyon magas a lázad vagy kibírhatatlan a fogfájás, egy másik hatóanyagú szert válassz! És így tovább, újabb négy óra elteltével jöhet a harmadik szer, majd, ha letelt a nyolc óra és indokolt az újabb gyógyszer bevétele, ismét az első.

Arra is oda kell figyelni, hogy vannak kevert készítmények – ilyenek például a náthára vagy erős fejfájásra ajánlott szerek. Ezekben a láz- és fájdalomcsillapító hatású anyag mellett más hatóanyagok is vannak. Ha ilyen gyógyszert szedsz, ne vegyél be mellé például lázcsillapítót is.

És persze mindennél fontosabb azt tudni, hogy a fájdalomcsillapító csak eltüntet egy tünetet, de nem oldja meg a bajt: a fájós foggal mihamarabb fogorvoshoz kell menni, ha a kificamodott bokával nem tudsz járni, lehet, hogy komolyabb sérülésről van szó, a kialvatlanság hozta lüktető fejfájásra az alvás lesz a megoldás, az influenzát pedig szervezeted védekezőrendszere fogja legyőzni.

utazdbannerfekvo.png
utazdbannerfekvo.png