banner-970x90-terv-3-1.gif
banner-970x90-terv-3-1.gif

Baráti titkok?

A szegény ember legkisebb fiát a bátyjai csak kinevetik, mégis ő nyeri el végül a fele királyságot. A mesékben mindig győzedelmeskedik a legkisebb, a kicsúfolt, a lenézett – ez a valóságban azonban csak nagyon ritkán van így.

Gyerekcsoportokban gyakran van egy kipécézett tag: valaki, aki gyengébb vagy más, mint a többiek.

Mert kövér, dadog, szemüveges, balkezes, ügyetlen – tehát van valamilyen tulajdonsága, aminek alapján ki lehet választani, és meg lehet gyötörni. Ehhez a gyötréshez a csoport többi tagja többféleképp csatlakozhat: lesznek, akik időről időre elgáncsolják, vagy épp megverik, mások inkább szóban bántják, ravasznál ravaszabb csúfolódásokat találnak ki, vannak, akik épp csak élvezik a helyzetet, vagy akár videóra veszik a jelenetet, hadd nézze meg a közösség minden tagja újra meg újra röhögve. És ott van még a társaság többi tagja, akik nem élvezik ugyan annyira, de nem tesznek ellene semmit. Nem mondják azt a főkolomposoknak, hogy ezt már nem kéne, vagy nem szólnak a tanárnak, hiszen félnek, hogy akkor ők lesznek a következő célpont.

Ilyen csoport lehet akár egy egész osztály, de már 2-3 gyerek között is kialakulhat ilyen veszélyes viszonyrendszer. A baj az, hogy ezek a legkisebb királyfiak a valóságban ritkán győznek: ők magukba szívják a veréseket és a megaláztatásokat, és vagy szörnyű gyűlöletet építenek belőle mindenki más ellen, vagy elfogadják, hogy ők a mindenkori vesztesek. Ezeket az érzéseket pedig továbbviszik a felnőtt életükre is.

A gyötrés, a csúfolás, a cikizés, a verés, a szívatás nyomot hagynak még akkor is, ha nem maradnak fenn örökre az interneten. Ha úgy érzed, te vagy a célpontja a bántalmazásnak, vagy csak látod, amint mással ilyet csinálnak, keress szövetségest: akár egy barátot, akár egy olyan felnőttet, aki segíteni tud kibékíteni a többieket, megvédeni az áldozatot és érzékenyíteni a közösség tagjait mások érzéseire, problémáira. Elvégre a szegénylegény is segítőkkel tud csak győzni.

Jövevény a családban

El sem hiszed, mit tud a tesóm!

Bajban voltam, de megoldottam

Gondjaim voltak, szerinted hogy oldottam meg őket?

Nagyító alatt az élelmiszercímkék

Melyik élelmiszercímkére kerül a felirat?

Stresszoldás

Kattints a szomorkás emojikra, és húzd hozzájuk a nekik való mosolyt hozó lufit!

Függő Benő rossz napja

Próbáld kitalálni, miért maradt le Benő 1-1 izgalmas eseményről! Válassz a rossz szokások közül!

Te mit tennél?

Olvasd el a helyzeteket! Válaszd ki a legjobb megoldást, amely mindenkit nyertes helyzetbe hoz!

Segíts a barátodnak!

Segíts a barátodnak a rossz szokása helyett olyan tevékenységet találni, amelyben örömét leli!

Társas kapcsolatok

Válaszd ki a megfelelő társas kapcsolatot, és húzd a tárgyakat a megfelelő személyekhez!

Sötét felhők alatt

A depresszió kialakulása, a betegség azonosítása és a segítségnyújtás

Az enyhíthető nyomás - stressz

Hétköznapi stresszhelyzetek kialakulása és kezelésének módszerei

banner-970x90-terv-3-1.gif
banner-970x90-terv-3-1.gif