maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

A szív védelmében

Sokszor hallani, hogy annyira megijedtem, majdnem infarktust kaptam. A szívinfarktus oka azonban nem az ijedtség, hanem a szívet ellátó erek elzáródása.

Lássuk, mit jelent ez pontosan, és hogyan tudsz segíteni.

Amikor az erek belső felülete károsodik, apró, meszes kupacok, más néven plakkok keletkezhetnek rajta, ezt nevezzük érelmeszesedésnek. A testben bárhol előfordulhat, így a szívet ellátó koszorúereken is. Ha a plakk túlságosan nagy lesz, vagy leszakadva továbbsodródik, elzárhatja az eret.A szívizom így nem jut elég oxigénhez és elhal. Ezt nevezzük szívinfarktusnak.

Sokféle tünete lehet, de a legjellegzetesebb a mellkas nyomó jellegű fájdalma, amely a bal kar, a lapockák vagy az állkapocs felé sugárzik. A szívinfarktusnak általában vannak előjelei, hiszen a szűkület fokozatosan alakul ki. Ha valakinek a lépcsőn járás vagy a fizikai munka során fájni kezd a mellkasa, akkor valószínű, hogy a szívének már nem jut elég oxigén a megnövekedett terhelés alatt. Az orvos ilyenkor olyan gyógyszereket rendel, amelyek az érelmeszesedés tempóját lassítják, illetve amelyek kitágítják az eret, hogy több vér jusson a szívhez. Ezek egy részét a fájdalomroham alatt is lehet alkalmazni.

Ma már az is rutineljárás, hogy az éren megkeresik a szűkületet, kitágítják és egy drótkerítésre hasonlító hálót helyeznek bele, hogy nyitva tartsa.

Elsősegély

Sajnos azonban mindez nem mindig elég, és bekövetkezik a szívinfarktus. Ha a fájdalom már fél órája tart, az előírt gyógyszerekre nem enyhült, vagy a szokásosnál kisebb terhelésnél jelentkezik, azonnal mentőt kell hívni. A beteget kissé megemelt felsőtesttel fektesd le, lazítsd meg a nyakán a ruhát, esetleg ablakot is nyithatsz. Amikor a mentőket felhívod, számolj be a beteg koráról, a fájdalom jellegéről és időtartamáról, és persze ne felejtsd el bediktálni, hogy hol tartózkodtok. A beteget ne hagyd magára! Ha leállna a légzése, kezdd el az újraélesztést!

Ha idejében megfelelő orvosi kezelést kap, a dugó feloldható, a szívizom egy része megmenthető.

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png