maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Gyógyítani? időben felismerni!

Vannak olyan helyzetek, amikor valóban azért megyünk orvoshoz, mert szeretnénk kideríteni, hogy nincs-e valami egészségügyi problémánk, amelyet még nem vettünk észre, de egy vizsgálat már fényt deríthet rá. Ezeket a vizsgálatokat szűrővizsgálatnak nevezik.

Ezek lehetnek egyszerű orvosi vizsgálatok vagy bonyolultabb, laboratóriumi vagy képalkotó módszerek is. Az ezeket tervező orvosok arra törekszenek, hogy minél apróbb jelekből tudják felismerni a betegségeket.

Rengeteg olyan betegség létezik, amelyik induláskor még szinte észrevehetetlen, nem okoz panaszt és nem fáj, ugyanakkor a szervezetet már károsítja. Különösen a daganatos betegségeknél fontos az, hogy minél hamarabb kiszúrják, kiszűrjék őket, mert ilyenkor sokkal nagyobb az esély a gyógyulásra.

Minden életkorban, minden embernél más és más betegség indulásának nagyobb az esélye. Míg például gyerekkorban a daganatos betegségek szerencsére elég ritkák, felnőttkorban nő a gyakoriságuk. Ezért a felnőtt férfiaknak azt szokták javasolni, hogy járjanak rendszeresen prosztatarák szűrésre, a nőket pedig emlővizsgálatra szokták küldeni. A dohányzás növeli a tüdőrák kialakulásának esélyét, így a dohányosoknak úgynevezett tüdőszűrésre érdemes időről időre elmenniük. A túlsúllyal küzdőknél nagyobb esély van a cukorbetegség kialakulására, így nekik a vércukorszintjüket érdemes rendszeresen ellenőriztetniük. A koleszterinszint, a vérnyomás ellenőrzése és a megfelelő kezelés megkezdése segíthet megelőzni a szívinfarktus kialakulását.

Az anyajegyekről nem könnyű észrevenni, ha „megbolondulnak”, rosszindulatú sejtek kezdenek el szaporodni bennük, így a rendszeres bőrgyógyászati vizsgálat is fontos módja a bőrrák korai felismerésének.

Szűrővizsgálat az is, amikor az iskolaorvos ellenőrzi a látásodat: a rövidlátás sokszor kisiskolás korban jelenik meg, és nem feltétlenül okoz zavaró tüneteket. A gerinced vizsgálatával a gerincferdülést is hamar észre lehet venni, akkor, amikor neked még nem okoz komolyabb problémát – és megfelelő tornával elérhető, hogy ne is okozzon.

Hiszen minden szűrővizsgálat célja azonos: egyes betegségeket olyankor észrevenni, amikor még kevéssé károsították a szervezetet, és időben elkezdett kezeléssel lehetőség van arra, hogy ne is károsíthassák.

Tehát: nem vagy beteg? Nyomás az orvoshoz, hogy ne is legyél!

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png