utazdbannerfekvo.png
utazdbannerfekvo.png

Így segíts egy epilepsziásnak

Az epilepszia az idegrendszer betegsége, amikor az agy sejtjeinek kommunikációja szenved zavart. Ilyenkor az agy egy bizonyos területén az idegsejtek összefüggéstelen, értelmetlen jeleket küldenek egymásnak. Bár vannak enyhébb megjelenési formái, de legtöbbünkben az úgynevezett nagyroham képe él.

Az epilepsziás nagyroham ijesztő lehet. A beteg rángatózik, izmai megfeszülnek, a szája habzik. A roham után percekig alszik vagy akár eszméletlen lehet, és ha felébredt, akkor is zavart, nem tudja, hol van. Előfordul, hogy a roham alatt bepisil.

Mit tehetsz, ha epilepsziás görcsöt látsz?

Védd a beteget a sérülésektől. Fektesd le, a feje alá tegyél párnát vagy egy kabátot. Ha van szemüvege, vedd le. Ha becsúszott a pad vagy az asztal alá, húzd ki.

Ne fogd le a beteget, ne gátold a végtagok rángását! Izomszakadást, csonttöréseket okozhatsz, hiszen hihetetlen erő van ezekben a mozgásokban.

Ne tegyél semmit a szájába! Egy tévhit szerint az epilepsziás beteg száját szét kell feszíteni, hogy ne harapja el a nyelvét, de ez nem igaz! Egy tárgy betuszkolása veszélyes lehet. Kitörheted vele a beteg fogait, de akár fulladáshoz is vezethet.

Hagyd a beteget pihenni a roham után. Győződj meg róla, hogy lélegzik, és fordítsd stabil oldalfekvésbe, így biztosítod számára a szabad légutakat.

Ha felébredt, kissé zavart lehet. Próbáld megnyugtatni, mondd el neki, hogy rohama volt.

Azok, akik régóta epilepsziások, sokszor nem igényelnek kórházi ellátást, teljesen jól vannak a roham után. Ajánld fel a segítségedet a hazajutáshoz, vagy segíts felhívni egy hozzátartozóját.

Mindenképpen mentőt kell azonban hívni, ha a roham először jelentkezett, ha öt percnél hosszabb ideje tart, ha a beteg megsérült, vagy ha több görcsroham jelentkezett egymás után.

És még valami fontos!

Ha van epilepsziás ismerősöd, semmiképpen ne ódzkodj tőle. Attól, hogy van egy ijesztő betegsége, amely időnként leteríti, ugyanolyan okos, kreatív személy, mint te. Segíts neki, hogy ezt ő is így érezze!

utazdbannerfekvo.png
utazdbannerfekvo.png