Égő és rázós dolgok

Tűz és elektromosság nélkül nehezen képzelhető el az élet. Tűz segítségével készül az ebéd, és télen a szobát is felmelegíti.

Elektromos árammal működik rengeteg játék, és a segítségével láthatsz akkor is, amikor sötét van. Azonban a tűz és az áram nem megfelelő használata veszélyt is jelenthet. Ismerd meg a veszélyt, és kerüld el a bajt!

Fontos, hogy tudd használni, és ne félj a tűztől, de egyedül sose kísérletezz vagy játssz vele, mert megégetheted magad, vagy felgyújthatsz valamit.

Nézz körül a lakásban. A téged körülvevő anyagok egy része nem éghető, mások könnyebben vagy nehezebben, de meggyulladhatnak. Ezeket soha ne tedd a fűtőtest vagy a tűzhely mellé, ha pedig ott látod, akkor vidd el onnan őket. Vannak olyan anyagok is, amelyek kifejezetten tűzveszélyesek, ezeket ezzel a rajzzal szokták jelölni. Az ilyen emblémával jelölt flakonok, dobozok a nyílt lángnak még a közelében sem lehetnek, mert a tartalmuk nagyon könnyen gyullad vagy robban.

Az elektromos készülékek nem veszélyesek, ha jól működnek és helyesen használod őket. Azonban az áramütés legkisebb esélyét is el kell kerülnöd, mert gyors, láthatatlan és életveszélyes sérülést okozhat.

Ha azt tapasztalod, hogy egy gép elromlott, égett szaga van, füstöl vagy szikrázik, azonnal húzd ki a csatlakozóból. Fürdés, mosdás közben ne használj vezetékes elektromos eszközt, és arra is figyelj, hogy nedves kézzel se érints meg ilyet. A konnektorok adják az áramot, ezért a villásdugón kívül semmit ne dugj a lyukaikba. Az áramütés veszélye fokozott, ha sérült egy vezeték, vagy véletlenül ráömlik valami egy elosztóra, készülékre. Ha ilyeneket látsz, menj a közelükből, és azonnal szólj egy felnőttnek.

Ha tüzet észlelsz, vagy áramütést látsz, kiálts segítségért. Ha nincs felnőtt a közelben, a tűzoltókat a 105-ös, a mentőket a 104-es számon értesítheted. Az oltás és az életmentés az ő feladatuk, bízd rájuk.

Egy késsel megkenheted a kenyeredet, vagy felszeletelhetsz egy almát. Ha viszont rosszul, figyelmetlenül használod, akkor meg is vághat. A tűz és az elektromosság is ilyenek, nagyon hasznosak, de veszélyesek is egyben. Használd őket figyelmesen és okosan!

Vitaminban dúskálunk

Ismersz minden gyümölcsöt és zöldséget? Tedd próbára a tudásod!

Segítség, baj van!

Kérjünk segítséget, ha bajba kerülünk! De kinek szóljunk először?

Hát illik ezt?

Találd meg a konyhában, mi a helytelen!

Legnagyobb érzékszervünk

Találd meg az elveszett szavakat a szófelhőben!

Sulidoki

Tudod, hogy mi a teendő vészhelyzetben? Most bebizonyíthatod, milyen talpraesett vagy!

Sulis balesetek

Veszélyes helyzetekben

Lakjunk jól!

Veszélyes feladat

Biztonságos otthon

Oldd meg a feladatokat a közvetlenül előttük megjelenő utasítások alapján!

Napirend

Találj összeillő párokat a napirenddel kapcsolatos állítások között! Figyelj az időre is!

Mérgek a ház körül

Mérgező anyagok a környezetünkben, segítségnyújtás mérgezés esetén

104

A mentőhívás lépései balesetkor