maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

A családi élet szépségei és nehézségei


Család. Ha ezt a szót kimondod, talán ez a vidám kép jelenik meg a legtöbb ember szemei előtt.

A családot összetartó legfőbb kapocs a szeretet. A családodban olyan védelmet és támogatást kaphatsz az élet nehézségei közepette, amilyet sehol máshol. A közös időtöltések, a kirándulások, a nevetés mind-mind olyan dolgok, amelyek fokozzák a családtagok stresszel szembeni ellenálló képességét, feltöltik az energiaraktáraitokat.

Az életünkben a barátok, a szerelmek időnként jönnek-mennek, a családi kapcsolataink azok, amelyek a legtartósabban megmaradnak, egy életre szóló köteléket jelentenek. Ezért is fontos, hogy óvjuk ezeket a kapcsolatokat. Jó esetben az otthonod az a hely, ahol a szeretteiddel együtt biztonságban érzed magad. Családban élni azonban nem mindig könnyű és vidám.

A családtagok testi és lelki közelségük miatt néha olyan dolgokat engednek meg maguknak a másikkal szemben, amelyeket máshol, mással nem tennének meg. Például előfordul, hogy a felnőttek a munkahelyi stresszt otthon vezetik le, és gorombáskodnak. De lehet, hogy te is voltál már morcos a családtagjaiddal egy rosszul sikerült témazáró után.

Mit tehetsz azért, hogy minél jobb legyen neked otthon?

Beszélj arról, hogyan érzed magad, mire lenne szükséged. Mindenkinek lehet nehéz napja, neked és a családtagjaidnak is. Ha tudják, mi történt veled, könnyebben megértenek majd.

Legyél te is megértő velük, kérdezd meg, hogy vannak, mire lenne szükségük. Lehet, hogy nem tudsz segíteni, de akkor is jóleshet nekik, ha érdeklődsz. Jó azt érezni, hogy odafigyelnek ránk.

Mondd el bátran azt is, hogyan esik neked a családtagjaid viselkedése.

Fontos a családon belüli nyílt kommunikáció, és időnként a humor is átsegíthet benneteket egy nehéz helyzeten.

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png