maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Telefon, videójáték

Egyre több veled egykorú gyereknek van már okostelefonja. A mobiltelefon hasznos dolog lehet, hiszen ennek segítségével könnyebben tudsz kommunikálni a szeretteiddel, ismerőseiddel.

Időnként jó szórakozás a családdal, barátokkal együtt videojátékokkal játszani, ráadásul fejlesztheti a vizuális észlelésed és a térbeli tájékozódásodat is. De milyen veszélyei lehetnek ezeknek a modern eszközöknek?

Ezek a játékok olyan erős ingereket biztosítanak, amelyek után minden unalmasnak tűnhet. Nem veszed már észre a szép dolgokat a környezetedben, hiszen ezek a képernyőn ezek még szebbek, nem vicces a barátod poénja, hiszen a játékban még nagyobb poénok vannak.

Minél több agresszív játékot játszol, annál immunisabb leszel az erőszakra, annál könnyebben kiosztasz egy-két pofont. A mobiltelefonon és más eszközökön játszott játékok függőséget okozhatnak, elszigeteltté tehetnek.

Amikor azt érzed, hogy nem tudsz már úgy odafigyelni az órán, mint azelőtt, nem élvezed a barátaiddal, szüleiddel együtt töltött időt, mert már csak azon jár az eszed, hogy mikor játszhatsz újra, ha már kevesebbet is alszol, akkor jó eséllyel függő lettél.

Mit tehetsz, ha ezt felfedezted?

Kérj segítséget! Beszélj erről a szüleiddel vagy egy tanárral, akiben megbízol, vagy fordulj pszichológushoz.

Kérd a segítségüket abban, hogy fokozatosan csökkenteni tudd a játékkal, internettel töltött időt!

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png