maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Ne fújd fel!

A védekezőrendszer feladata az, hogy a szervezetet érő támadást felismerje és elhárítsa. Néha azonban túlbuzgó. Ilyenkor vagy saját sejteket támad meg, és autoimmun betegség lép fel, vagy olyan anyaggal szemben indít támadást, amely teljesen ártalmatlan lenne a szervezetre nézve. Az ilyen tévesen riasztó anyagokat allergéneknek, magát a betegséget pedig allergiának nevezzük.

Allergiás tünetek megjelenhetnek a légutakban. Könnyezés, orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, köhögés vagy akár fulladás is lehet az immunsejtek indokolatlan ténykedésének az eredménye. Éppen olyanok a tünetek, mint amikor vírus okoz náthát vagy légcsőhurutot, csakhogy nem vírus, hanem például valamilyen virágporszemcse váltja ki ezt a reakciót.

A bőrön is sokféle formában megjelenhet az allergiás gyulladás. Csaláncsípésre emlékeztető lapos foltok, kiütés, viszketés, bőrszárazság léphet fel, de láthatunk hatalmasan kiterjedt vörös gyulladásos területeket is. A különböző, bőrrel érintkező vegyszerek mellett a fémallergia is okozhat bőrtüneteket.

A bélrendszer is lehet helyszíne az allergiás válasznak, ilyenkor hányás, hasmenés, hasfájás jelentkezik. Egyes tengeri herkentyűk viszonylag sok embernél váltanak ki efféle rosszullétet.

Fontos tudni, hogy egy megevett allergén bőrtüneteket vagy légúti tüneteket is okozhat. Epret eszik, vakarózik.

Egyes emberek bizonyos allergénekre a teljes szervezetre kiterjedő allergiás reakcióval válaszolnak.
Az anafilaxiás sokk egy vérnyomáseséssel járó, életveszélyes állapot.
Étel, gyógyszer vagy akár rovarméreg is kiválthatja. Fontos, hogy ilyen esetben azonnal értesítsd a mentőket, és szükség esetén kezdd el az újraélesztést!

Szerencsére az ilyen súlyos következmény ritka. A legtöbb allergia okozta tünet az allergén anyag kerülésével vagy gyógyszerekkel csökkenthető.

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png