Rugalmatlan érfalak

Ha jól figyeltél ötödikben, akkor tudhatod, hogy a tengeri állatok vázából a tenger mélyén válik ki a mész. No de vajon milyen csigák úszkálnak az ember vérében?

A vérben a zsírokat különböző szállítófehérjék viszik a sejtekhez. Ezek időnként megfeneklenek, ilyenkor a zsír bekerül az erek falába. Ez a zsír kalciumot köt meg, és a kialakuló plakk egyre keményebb, merevebb lesz, idővel elmeszesedik.
A folyamat felgyorsul, ha a vérben nagyon sok zsír kering, illetve ha az erek fala sérülékenyebb, például magas vérnyomás, stressz, dohányzás vagy cukorbetegség miatt.

Az így kialakult meszes plakk többféle gondot okozhat:

 • Szűkíti az eret, ezzel rontja az adott testrész vérellátását.
 • Merevvé teszi az ér falát, így az nem tud olyan rugalmasan alkalmazkodni a vérnyomás változásához.
 • Továbbá a plakkok le is válhatnak az ér faláról, és sodródás közben teljesen elzárhatnak érszakaszokat.

 • Érelmeszesedés bárhol kialakulhat, tüneteket pedig attól függően okoz, hogy melyik testrész, melyik szerv vérellátását akadályozza.
  Az agyi erek szűkülete fokozatosan kialakuló szellemi hanyatláshoz vezethet. A meszes fal miatt megrepedő erek agyvérzést, az elsodródó plakkok agyi infarktust okozhatnak.
  A szívinfarktus hátterében legtöbbször a szív koszorúereinek meszesedése áll.
  A szem kisereinek meszesedése vaksághoz vezethet.
  A veseereken kialakuló meszesedés a vese működésének károsodásával jár.
  Az alsó végtag ereinek meszesedése az adott testrész elhalását okozhatja.

  Az érelmeszesedés bizonyos mértékig része az öregedésnek, azonban a folyamatot siettető tényezők jelentős része elkerülhető. A magasvérnyomás és a cukorbetegség megfelelő kezelésével, zsírszegény diéta betartásával, illetve a dohányzásról történő leszokással az erek meszesedése lassítható vagy elkerülhető.