maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png

Szabadidősport, versenysport

A rendszeres testmozgás mindig is része volt az ember életének. Az őskorban az élelemszerzéshez jó futónak, úszónak, dárdavetőnek kellett lenni. Az ókori olimpiai játékok versenyzőinek edzéseken kellett részt venniük, és csak a kisportolt testalkatú versenyzők mérkőzhettek meg egymással. Ez a verseny olyan fontos esemény volt, hogy még a fegyveres harcokat is beszüntették a játékok idejére!

A sport sokáig csak a férfiak kiváltsága volt, a nőknek csak a házimunka maradt. De ez már a múlté!
Napjainkban semmiféle különbség nincs a fiúk és a lányok sportolási, versenyzési lehetőségei között.

Az elmúlt századokban szétvált a szabadidő- és a versenysport. Mindenki eldöntheti, hogy a sportolásnak milyen formáját választja. A versenysportban a sport pozitív hatásai kiegészülnek a versenyzés nyújtotta izgalommal, és ezzel egyfajta kiteljesedési lehetőséget nyújt.
Az edzések szigorú rendjét, a komoly fizikai megterhelést és a versenyzéssel járó teljesítménykényszert azonban nem mindenki kedveli, és nem is mindenkinek ajánlott.

Élsport
Az élsportolókra óriási akaraterő és elszántság a jellemző. Emberfeletti teljesítményre képesek, és nagyon céltudatosak az edzésmunkában. A sportsikerek a legfontosabbak számukra, ezért akár az egészségüket is képesek kockára tenni. A hatalmas terhelés miatt sok sérülést szereznek. Életük minden területét a sportnak rendelik alá.

A szabadidősport, ahogy a nevéből is adódik, szabadidőben, önként végzett testmozgás. Célja a feltöltődés és az egészségmegőrzés. Nincs teljesítménykényszer, a mozgás mindig örömteli, akár egyedül, akár társakkal együtt történik. A szervezetet nem teszi ki extrém terhelésnek, ezért a testmozgásnak ez a módja egész életünkben része lehet a mindennapjainknak. A sport pozitív hatásai ebben a formában érvényesülnek a leginkább.

Ma már szabadidő-sportolóknak is szerveznek amatőr versenyeket, kupákat, így ők is belekóstolhatnak a versenyzés izgalmába, készülhetnek a megmérettetésre.

maketusz_fekvo_banner.png
maketusz_fekvo_banner.png